9°C
Mostar 18°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

26.01.2020 / 09:21 BiH - Završeni vanjski radovi

Obnova nacionalnog spomenika, visočkog Hrama Svetog Prokopija

Obnova nacionalnog spomenika, visočkog Hrama Svetog Prokopija
Foto: FENA - Vijesti.ba

Visočki Hram Svetog Prokopija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine koji čuva zbirku ikona neprocjenjive vrijednosti, do kraja godine bi trebao biti u potpunosti obnovljen.

Vanjski radovi su gotovo završeni, a čeka se početak uređenja enterijera crkve.

Protojerej Miljan Rađenović, visočki paroh, Feni je kazao da je nacionalni spomenik bio u jako lošem stanju te da je adaptacija bila neophodna.

- Crkva je poznata po ikonama, koje su bogati pravoslavni vjernici poklanjali hramu. Kako su ukrašavali svoje domove tako su i crkvu. To je od velikog historijskog značaja - naveo je Rađenović.

Kazao je da je najstarija ikona iz 15. vijeka, a da je pod zaštitom ukupno 18 ikona.

- Nakon uređenja enterijera planiramo da na jednom dijelu galerije napravimo muzej gdje će ikone biti izložene - rekao je Rađenović.

Najavio je da će nakon adaptacije raditi na promociji crkve, da bude svaki dan otvorena, i dostupna gostima i turistima.

Vjernik Neven Krajišnik kaže da hram ima veliku važnost za pravoslavce, i za sve stanovnike Visokog.

- U proteklih 40-ak godina nije bilo značajnijih ulaganja u ovaj hram, tako da je adaptacija bila neophodna - rekao je Krajišnik te dodao da je u martu prošle godine započeta obnova, a da se završetak radova očekuje u septembru ove godine.

Adaptacija unutrašnjosti crkve će koštati oko 300.000 KM.

- Nadamo se da ćemo uspjeti u toj nakani, da ćemo u ranu jesen izvršiti novo osveštenje ovoga hrama - istakao je Krajišnik. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2004. godine proglasila je Crkvu sv. Prokopija u Visokom nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik sastoji se od crkve, crkvenog dvorišta, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog nasljeđa koje čini 18 ikona.

Crkva je izgrađena 1857. godine(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo