8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

25.01.2020 / 12:42 Svijet - Umrla 41 osoba

Kina poduzela opsežne mjere za spriječavanje širenja koronavirusa

Kina poduzela opsežne mjere za spriječavanje širenja koronavirusa
Foto: Twitter / Vijesti.ba
Kineske vlasti su poduzele opsežne mjere kako bi spriječili širenje koronavirusa od kojeg je do sada umrla 41 osoba.

Jedna od mjera je i izgradnja bolnice za samo nekoliko dana u gradu Wuhanu, žarištu novog korona virusa.

Vlasti Wuhana već su počeli sa izgradnjom bolnicu sa 1.000 kreveta za liječenje zaraženih pacijenata, javlja Anadolija.

Bolnica se gradi u kompleksu koji je ranije bio predviđen za lokalne radnike, u baštama pored jezera, na periferiji grada.

Na izgradnji bolnice, koja se gradi na prostoru veličine 25 hiljada kvadratnih metara, angažovano je na desetine bagera i radnih mašina.

Wuhan slijedi praksu grada Peking koji je tokom borbe protiv virusa SARS 2003. godine za sedam dana izgradio bolnicu u kojoj su liječeni zaraženi pacijenti.

Kako navode kineski mediji bolnica bi mogla biti završena do ponedjeljka, a zvaničnici tvrde da će svi radovi biti završeni do 3. februara.

Broj umrlih u Kini od epidemije koronavirusa popeo se na 41, dok je potvrđeno 1.287 slučajeva upale pluća uzrokovane novim koronavirusom (2019-nCoV), među kojima je i 237 osoba koje su u kritičnom stanju.

Virus je nastao u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a za sada se proširio u 29 kineskih provincija u zemlji. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo