0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

25.01.2020 / 11:22 Fudbal - Predstavio tim

Bajević: Igrači moraju gledati samo uspjeh reprezentacije

Novi selektor nogometne reprezentacije BiH Dušan Bajević danas se obratio predstavnicima medija u prostorijama NSBiH te predstavio svoje saradnike u stručnom štabu reprezentacije.

Rusmir Cviko, Adnan Čustović i Slaven Musi bit će pomoćnici u trenerskom “staffu”, a Eldin Jelešković je zadužen za kondicionu pripremu. Zvjezdan Misimović će biti v. d. tehničkog direktora selekcije, a Darko Ljubojević tim-menadžer. Trener golmana bit će naknadno izabran.

Nakon uvodnog obraćanja, Bajević je istakao:

“Istina je da da u tom periodu kada sam dobio prijedlog, nisam u prvom momentu znao da ću biti selektor. No, kako su dani bili kraći, pokušali smo donijeti odluku i vrijeme koje sam proveo u Savezu me uvjerilo da pristanem biti selektor. Ponosan sam što sam ovdje i želimo otići na Euro. Počet ćemo odmah raditi i želimo vidjeti šta je prednost, a šta treba raditi”.

Potom je odgovorio na pitanje o eventualnom povratku ognjena Vranješa u reprezentaciju:

“On je bio dio reprezentacije dugo. Dao je mnogo reprezentaciji i to mu niko ne osporava. Borbenost i zalaganje. Najviše zavisi od njega samog da li će se vratiti u reprezentaciju. Razgovarao sam s njim i još ću jednom, pa ćemo vidjeti. Ipak, to od njega zavisi”.

Zatim je naglasio:

“Svi igrači koji su spremni, računam na njih. Danas ne mogu govoriti nikako o imenima, pomenuli smo Vranješa i to je to. Ne možemo sada o imenima. Reprezentacija je reprezentacija, igrači se moraju promijeniti i shvatiti da igraju za reprezentaciju. Ambijent odličan postoji i mora da postoji. Ako ga nema, stvorit ćemo ga. Razgovarat ćemo sa svima. Igrači nam igraju u velikim klubovima van BiH i moraju tako i igrati na terenu.”

O prvom protivniku u baražu je istakao:

“Razmišljali smo o prvoj utakmici i sa stručnim stabom analiziramo. Skupit ćemo se još nekoliko puta i moramo upoznati Sjevernu Irsku što bolje. Imamo sliku o njima, ali radit ćemo još. Imamo dug period pred nama, najvažnije je da se spremimo za prvog rivala i da prođemo, no morat ćemo i ostale analizirati već sada za eventualno finale. Imat ćemo malo vremena za pripremu, ali je isto tako i njima. Za tih nekoliko dana imat ćemo videe, analize i upoznavanja o protivniku kako bi savladali najvažniju prepreku”.

Govorio je i o psihološkom aspektu:

“Motiv postoji i svi su svjesni šta nam donose pobjede u ovim utakmicama. Pomoći će nam utakmice koje smo već igrali protiv njih, moramo pratiti sve o njima i biti sigurni kakvi su. Igrači koji ne igraju u klubovima, a dobri su, ne možemo riješiti taj problem. Najvažnije je iskustvo u ovim situacijama, tako da nećemo gledati ljepotu u ovim utakmicama, nego samo da dođemo do pobjeda koje nam trebaju”.

Potom je riječ uzeo Zvjezdan Misimović:

“Nemam namjeru preseliti se u Sarajevo, ostajem u Minhenu. Ima neki kodeks kako se igrači moraju ponašati. Djeca gledaju u njih i moraju biti primjer van terena. Posebno kada se nosi dres naše reprezentacije. Ko god bude pružao dobre partije, nije zaboravljen. Nama svaka pomoć dobro dolazi i nadam se da će što više igrača biti u igračkom procesu”.



(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo