19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

25.01.2020 / 10:01 Svijet - Snažno nevrijeme

Oluja Gloria u Španiji odnijela 13 života

Oluja Gloria u Španiji odnijela 13 života
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Broj žrtava oluje Gloria u Španiji je porastao je na 13, a četiri osobe se vode kao nestale dok snažno nevrijeme pogađa istok zemlje.

Najgore su prošli Balearski otoci i istočni regioni, uključujući Kataloniju i Valenciju.

Oluja je praćena vjetrom koji je duvao brzinom većom od 140 kilometara na sat, a talasi su bili viši od 10 metara. Pale su velike količine snijega i kiše, što je blokiralo saobraćaj i infrastrukturu.

Morska voda nanijela je veliku štetu u priobalnim gradovima, dok su obilne kiše izazvale bojazan da će se rijeke izliti iz korita i poplaviti okolna područja.

U Valenciji je u nekim dijelovima palo više od 80 centimetara snijega.

Kako javlja Meteo France, širom Pirineja na snazi su posebne mjere zbog mogućnosti poplava, koje su već zatvorile više puteva, a nekoliko mjesta je evakuisano.

Posljednji u nizu smrtnih slučajeva desio se u gradu L’Ametlla de Maru gdje je stradao ribar.

Španski premijer Pedro Sanchez u četvrtak je posjetio pogođena područja Katalonije i sazvao hitan sastanak članova kabineta. Regionalni premijer Valencije Ximo Puig je zatražio hitne poteze centralne vlade kako bi se područje što prije oporavilo uoči turističke sezone.

"Ako se udruže javni i privatni sektor, možemo napredovati. Tužni smo zbog ove katastrofe i oporavak će biti vrlo težak, ali mi to možemo savladati", poručio je Puig na sajmu turizma u Madridu.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo