3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

24.01.2020 / 23:08 Ljepota i Zdravlje - Dermatolozi tvrde

Sijedu kosu ne izaziva stres

Sijedu kosu ne izaziva stres
Foto: Ilustracija
Dermatolozi tvrde da ne postoji naučni dokaz da stres utiče na preranu pojavu sijede kose i da se ova pojava prije svega pripisuje genetici i starenju, prenosi Reuters.

Ako ste i smatrali da je za naglu pojavu bijelih vlasi na vašoj glavi kriva užasno stresna nedjelja, mjesec ili godina iza vas, pa možda čak i jedna određena osoba, izgleda da ste bili u zabludi, tvrde dermatolozi, jer nemaju naučne dokaze za to, piše francuski mjesečni časopis "El" koji je najnoviji broj posvetio kosi.

Kosa inače dobija boju pomoću melanina, istog pigmenta koji određuje boju kože i očiju. Melanin se lagano gubi sa godinama, zbog čega ona vremenom postaje sijeda, ne bi li kasnije i potpuno pobijelila, tvrde eksperti iz ove oblasti sa američke akademije za dermatologiju.

Kosa opada i izrasta nova, a ćelije koje proizvode pigment u vlasima iznova i iznova se aktiviraju, međutim, kako starimo one na neki način slabe i ovu funkciju vrše znatno usporenije.

Stres je poznat i dokazan uzročnik povećanog i naglog opadanja kosa, ali nijedno istraživanje nije dokazalo da je stres kriv i da bi kosa mogla naglo da osijedi.

Iako smatraju da neka veza postoji, ali ona ne igra značajnu ulogu. Takođe, naučnici tvrde da je nemoguće da kosa pobijeli preko noći, što se u nekim slučajevima dešava, te se ovo nerijetko povezuje sa stresom.

Naime, nestanak melanina iz dlake podrazumijeva određen vremenski proces, iako nije vidljiv, on traje, a vidni rezultat dolazi na samom kraju: vlasi postaju sijede, izgubivši pigment.

U većini slučajeva, za sijedu kosu možete "kriviti" svoje roditelje, ne stres. Genetika igra najveću ulogu ovdje. Zapravo, naučnici su otkrili i koji gen je zaslužan za pojavu sijedih, to je IRF4.

Ipak, postoji nešto što može ubrzati pojavu sijedih, to je pušenje. Studija od prije sedam godina pronašla je značajnu vezu između konzumiranja cigareta i pojavu sijedih prije tridsete.

Pušenje i stres svakako mogu uticati na raniju i veću pojavu sijedih vlasi, ali oni nikako ne izazivaju ovu pojavu, tvrde naučnici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo