11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

24.01.2020 / 18:42 Regija - Gordan Jandroković

Izbori za predsjednika HDZ-a bit će 15. marta

Izbori za predsjednika HDZ-a bit će 15. marta
Gordan Jandroković / PIXSELL
Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u petak da će izbori za predsjednika stranke biti 15. ožujka, a ako bude drugog kruga, on će biti 22. marta.

"Na tim izborima, osim predsjednika, biramo izravno i zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika", rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su glavna tema bili priprema za unutarstranačke izbore. Prije toga na istu temu održana je i sjednica Predsjedništva HDZ-a.

Glavni tajnik HDZ-a rekao je kako bi, prema dogovoru na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a, unutarstranački izbori bili raspisani 7. veljače nakon čega bi krenula procedura izbora za predsjednika, njegova zamjenika te četiri potpredsjednika, prenosi Hina.

Također bi se proveli i izravni izbori za predsjednike županijskih, gradskih i općinskih odbora i njihove potpredsjednike. Uz to, birali bi se i temeljni ogranci, gradski, općinski i županijski odbori. Ti izbori bi bili 5. travnja, a drugi krug 19. travnja.

Sve bi završilo Saborom HDZ-a na kojem bi izabrali članove Predsjedništva te Nacionalnog odbora – novo tijelo koje zamjenjuje sadašnji Središnji odbor, rekao je Jandroković. "To bi bilo 16. svibnja", pojasnio je.

On je najavio i da će se najvjerojatnije početkom veljače održati sjednica Nacionalnog vijeća koje će i formalno raspisati unutarstranačke izbore.

"Čeka nas više od tri i pol mjeseca kontinuiranog procesa izbora. Prvi puta u povijesti HDZ-a izravno biramo sa više kandidata predsjednika HDZ-a, zamjenika i potpredsjednike", naglasio je Jandroković.

Očekuje da će na unutarstranačkim izborima biti puno kandidata i puno onih koji će birati, a glavni cilj je da HDZ pokaže snagu kako bi iz tog procesa otišla poruka da su i na idućim parlamentarnim izborima spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

Jandroković je, na novinarski upit, pojasnio da će izbori biti raspisani 7. veljače nakon čega ide proces uređivanja biračkih popisa, a kandidati moraju skupiti potpise do 15 dana prije izbora. Tako bi se oko 1. ožujka i znali tko su kandidati za najvažnije funkcije – predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.

Kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika stranke moraju skupiti pet posto potpisa od ukupnog broja članova, a potpredsjednici tri posto. Dodao je i da će ukupni broj članova biti definiran na dan raspisivanja izbora, a on se kreće oko 210.000 članova.

Jandroković je rekao i da će na unutarstranačkim izborima moći glasovati svi članovi i neće to uvjetovati plaćanjem članarine. "Moći će se birati i kandidirati svi članovi i članice HDZ-a", naglasio je.

Naveo je i da na Predsjedništvu HDZ-a nitko nije najavio svoju kandidaturu već su se samo definirali procedure i rokovi. Naveo je da će kandidatima biti na raspolaganju stranačke prostorije, definirat će se pravila kampanje, etički kodeks te ravnomjernu zastupljenost oba spola.

"Željeli bi da oba spola budu barem blizu po zastupljenosti u svim stranačkim tijelima", rekao je.

Jandroković je kazao i da će pri izboru predsjednika, zamjenika, potpredsjednika te deset članova Predsjedništva težiti onim postotcima koji su definirani zakonom za izbor za Hrvatski sabor i za tijela jedinica lokalne samouprave.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo