8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

24.01.2020 / 17:22 BiH - Antifašistička tradicija

Komšić u Yad Vashemu odao počast žrtvama Jasenovca

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u Memorijalnom centru mučenika i junaka Holokausta u Yad Vashemu odao počast žrtvama koncentracionolog logora Jasenovac.

Predsjedavajućeg Komšića i delegaciju Bosne i Hercegovine koju predvodi tokom obilježavanja Petog Svjetskog foruma o Holokaustu, u Memorijalnom centru dočekala je direktorica Memorijalnog centra, izrazivši zahvalnost predsjedavajućem na posjetu i namjeri da oda počast žrtvama.

Tokom posjeta Memorijalnom centru predsjedavajući Komšić je podsjećajući na istorijske činjenice, ukazao na antifašističku tradiciju države Bosne i Hercegovine, njenih građana i naroda, ali i na stradanja koja su se tokom Drugog svjetskog rata dogodila, posebno u vezi sa stradanjima Jevreja, Srba, Roma i boraca NOP-a svih nacionalnosti, uslijed terora kvislinške Nezavisne Države Hrvatske.

Predsjedavajući Komšić upisujući se u knjigu posjetilaca u Yad Vashemu, poručio je kako će događaj Holokausta zauvijek ostati trajna opomena čovječanstvu, te da su žrtve koje su stradale tokom Holokausta vječni zavjet onima koji žele toleranciju, slobodu i mir u svijetu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo