6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

24.01.2020 / 17:19 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović: SNSD neće dobiti mjesto potpredsjednika FBiH

Izetbegović: SNSD neće dobiti mjesto potpredsjednika FBiH
Bakir Izetbegović / Vijesti.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović iznio je stav stranke, nakon održane sjednice Predsjedništva, da neće podržati učešće SNSD-a u izvršnoj vlasti FBiH.

Time je odgovorio na zahtjeve SNSD-a da ova stranka dobije mjesto potpredsjednika FBiH.

Odgovarajući na pitanja novinara on je rekao i da će imenovanje direktora SIPA-e i OSA-e biti objavljeno istovremeno.

Predsjedništvo SDA pozvalo je da se imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice okonča formiranje Vijeća ministara BiH.

Izetbegović je podsjetio da je 17. aprila prošle godine postignut dogovor koji je definisao da će na tu funkciju biti imenovan nestranački kandidat iz RS-a iz reda ostalih, a koji će biti predložen od partnera iz RS-a, uz konsultacije sa svim članicama koalicije.

- Ovaj dio nije izvršen. Dakle, nikakvih konsultacija sa SDA nije bilo i očekujemo da se dogovor ispoštuje – rekao je Izetbegović.

Od novoimenovanog Vijeća ministara BIH, kao i vlada na svim nivoima, SDA zahtijeva da hitno pristupe reformama i realizaciji infrastrukturnih projekata, za koje već postoje obezbijeđena sredstva, te da svoj rad u potpunosti posvete poboljšanju općeg i ekonomskog stanja i životnog standarda građana.

- Izgradnja Koridora 5C, brzih i magristralnih cesta, za koje su osigurana sredsva, mora biti snažno ubrzano – naglasio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA podržalo je aktivnosti koje je pokrenulo Ministarstvo sigurnosti na jačanju kapaciteta Granične policije BiH, kao dobar odgovor na migrantsku krizu.

- SDA poziva članove VSTV-a BiH da podnesu ostavke, jer su izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima, kao i građanstva u BiH - navodi Izetbegović, napomenuvši da Izvještaj o radu VSTV-a nije dobio podršku nijednog poslanika niti delegata u oba doma Parlamenta BiH.

SDA je pozdravila i usvajanje izmjena zakona o plaćama i naknadama u Domu naroda Parlamenta BiH, kojima ćese osigurati povećanje plata vojnicima i podoficirima.

- SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti FBiH. Dokle god potpredsjednik FBiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS-a je reducirana na protokolarne funkcije i dok god u vlasti RS nema ministara iz SDA, takvi prijedlozi neće imati krediblitet - poručio je Izetbegović.

Pozvao je na hitno okončanje formiranja vlasti na nivou FBiH, te ponovo pozvao HDZ BiH da bez odlaganja predloži predsjednika FBiH, što je osnovni uvjet za formiranje nove Vlade.

- Izborni zakon koji je u nadležnosti Parlamenta BiH, te njegovu reformu ne treba vezivati za formiranje Vlade FBiH. Podržavamo izmjenu strukture Vlade FBiH, dakle nova ministarstva, koja podrazumijeva osnivanje novih i spajanje postojećih ministarstava kako bi se poboljšala funkcionalnost izvršne vlasti - konstatovao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA pozvalo je da se hitno postigne dogovor koji će omogućiti održavanje izbora u Mostaru ove godine, kao i konačno formiranje nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, koja je, kako je naveo Izetbegović, izraz demokratske volje građana iskazane na proteklim Općim izborima.

To bi, kako je rekao, osiguralo političku stabilnost i omogućilo prevazilaženje cjelogodišnjeg zastoja i snažan razvoj KS.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović je rekao da SDA ništa ne uslovljava, osim što traži da se poštuju dogovori.

- Mi smo imali jedan dogovor koji se odnosio na imenovanje gospodina Bratića, koji je u početku ispoštovan, a zatim je taj dogovor sa SNSD-om izigran sa njihove strane. Oni su izbacili Bratića - rekao je Izetbegović.

Kada je u pitanju imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, naveo je kako je SDA sa SNSD-om imala jasan dogovor da će oko toga biti obavljene konsultacije.

- Imamo tri Srbina, tri Hrvata i tri Bošnjaka u Vijeću ministara, a da će deseti biti iz reda ostalih, jedna afirmisana osoba iz tog miljea, koja će nam garantovati dobru brigu o izbjeglicama, raseljenim licima, o ljudskim pravima. Ali nije uopšte bilo tih konsultacija, dakle nije ispoštovan dogovor. Sve što mi tražimo od partnera jeste da se poštuju dogovori - poručio je lider SDA.

Naglasio je i da će imenovanje direktora SIPA-e i OSA-e biti obavljeno istovremeno.

- To će morati ići u paketu i nema razloga da ne ide u paketu - dakle SIPA i OSA zajedno - naveo je Izetbegović.

Upitan je li siguran u 18 ruku koje će biti dovoljne za smjenu aktuelne Vlade KS, ističe kako nije prorok da zna šta će se dogoditi, ali da je 99 posto siguran.

- Ne vidim neke pukotine u tome klubu od 18 zastupnika. Je li možda neko nešto zna više o tome? Ja ne znam ništa što bi to dovodilo u pitanje - dodao je Izetbegović.

Uvrštavanjem dijela teritorije Bosne i Hercegovine u svoju Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti, Republika Srbija načinila je novi udar na Dejtonski mirovni sporazum. To je direktna prijetnja stabilnosti u regiji, i SDA traži od vlasti Srbije da isključi dio koji se tiče BiH.

Podsjećamo da Srbija nije garant Dejtona, kako njeni zvaničnici neistinito tvrde. Srbija je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD. Obaveza Srbije iz prvog člana Dejtonskog mirovnog sporazuma je "da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo