7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

24.01.2020 / 11:18 Politika - Nebojša Radmanović

BiH neće ni za pet godina biti u NATO-u jer nismo u MAP-u

BiH neće ni za pet godina biti u NATO-u jer nismo u MAP-u
Nebojša Radmanović / Vijesti.ba
Član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je da BiH ostaje jedina van evropske, pa i NATO priče i da će narednih 30 godina biti posebna teritorija.

On je ocijenio da će u toku ove godine biti otvoreni pregovori o članstvu u Evropskom unijom sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i da će onda jedino BiH ostati van evropske priče.

"Ostaje to da svi pričamo kako ćemo u Evropu, a niko ništa ozbiljno ne radi", rekao je Radmanović za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, svi iz Evrope pričaju kako hoće da prihvate BiH, a ništa ne rade, jer se i njima sviđa ovako.

"Tvrdim da smo napravili ozbiljnije iskorake od stranaca koji nam kao pomažu", rekao je Radmanović i naglasio da u BiH nema snage da se kaže strancima "da se maknu".

Radmanović ne vjeruje da će Bosna i Hercegovina za pet godina biti u NATO-u, jer nije ni u Akcionom planu za članstvo /MAP/.

On napominje da je svima jasno da trećina stanovništva i polovina teritorije Bosne i Hercegovine neće u NATO, dok se ni Alijansi ne žuri.

Govoreći o kadrovskim pitanjima, Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a, ističe da ne vjeruje da će se odustati od toga da ministar za izbjeglice i raseljene osobe u Savjetu ministara bude Mlađen Božović.

On napominje da postoje uslovi i za mjesto potpredsjednika Federacije BiH, jer u SDA tvrde da SNSD traži tu poziciju zbog mogućnosti blokada određenih procesa.

Radmanović kaže da je jedino SNSD zainteresovan da se formira vlast, jer su drugi već u vlasti. "Samo oni mogu blokirati jer njih ne zanima promjena", dodao je on.

On kaže da formiranje vlasti u FBiH blokiraju SDA i HDZ jer ne mogu da se dogovore.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo