12°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

23.01.2020 / 18:58 Politika - Sastanak u Sarajevu

Ministri Košarac i Dedić o saradnji i prioritetnim zadacima

Ministri Košarac i Dedić o saradnji i prioritetnim zadacima
Foto: Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu delegaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predvođenu ministrom Šemsudinom Dedićem.

Ministri Košarac i Dedić postigli su punu saglasnost o grupi prioritetnih zadataka, na čijoj implementaciji treba da rade Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH, te nadležna odjeljenja Brčko Distrikta, uvažavajući ustavne i zakonske nadležnosti.

Delegacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva informisala je ministra Košarca o ključnim problemima i otvorenim pitanjima, te izrazila podršku nastojanjima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i resornog ministra u afirmaciji otvorenog dijaloga i modela visokog stepena usaglašavanja stavova institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Na sastanku je konstatovano da je jedno od ključnih pitanja način organizacije povlačenja sredstava iz IPARD programa, kao važnog mehanizma pomoći za poljoprivredne proizvođače. Sagovornici su zaključili da to podrazumijeva izmjene i dopune određenih zakonskih rješenja, koje moraju biti zasnovane na realnim osnovama i usaglašenosti svih nivoa vlasti u BiH.

Ministar Košarac rekao je da je donio odluku o formiranju radnih grupa, u kojima će učestvovati predstavnici Ministarstva, nadležnih entitetskih ministarstava i odjeljenja Brčko Distrikta, a koje će raditi na određenim normativnim aktima. Ministri Košarac i Dedić usaglasili su se da je ovo dobar model za saradnju.

Ministar Košarac najavio je da će u februaru organizovati sastanak sa entitetskim ministrima tokom kojeg će biti razmatrana grupa prioritetnih zadataka, te određena konkretna zaduženja ne samo radnim grupama, nego i saradnicima u sektorima i oblastima u sastavu ministarstava.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo