6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

23.01.2020 / 16:12 Rukomet - Enid Tahirović

Norvežani igraju najbolji rukomet i favoriti su u polufinalu

Norvežani igraju najbolji rukomet i favoriti su u polufinalu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Na 14. evropskom rukometnom prvenstvu u Norveškoj, Švedskoj i Austriji sutra se u Stockholmu igraju polufinalni susreti Norveška - Hrvatska (18.00) i Španija - Slovenija (20.30).

Nekadašnji dugogodišnji golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i jedan od naših najboljih rukometaša u posljednje dvije decenije Enid Tahirović smatra da su sve četiri reprezentacije, po svemu što su dosad pokazale, zasluženo u polufinalu.

- Pogotovo Norveška, koja po meni možda igra i najbolji rukomet i najveći je favorit u polufinalu. Od Španaca smo već godinama navikli da pružaju dobre igre u završnicama. Bez obzira na podmlađeni, malo promijenjeni sastav, mislim da je Hrvatska zaslužila mjesto u polufinalu. Slovenja po svemu onom što je pokazala, bez obzira na to što je imala malih uspona i padova, također je zasluženo tu gdje jeste. Sigurno da će polufinalni susreti biti prilično interesantni - kazao je Tahirović za Fenu.  

Legendarni golman posebno se osvrnuo na igru Norvežana.

- Po onom što smo vidjeli sigurno je da je Norveška, predvođena sjajnim Sagosenom, favorit broj jedan. Igraju najbolji rukomet, u oba pravca, kako u odbrani tako i u napadu. Dobru odbranu transformišu u tu njihovu kontru koja je nešto što se nije vidjelo zadnjih godina na parketima i sigurno da su oni najveći favoriti - kazao je Tahirović.

I pored navedenog, Tahirović smatra da to Norvežanima u polufinalu protiv Hrvatske ne mora ništa da znači.

- To je utakmica za sebe u kojoj će odlučivati neka dnevna borba, raspoloženje, mogu sitnice da odluče. Sigurno da su Norvežani favoriti, ali rukomet je takav kakav jeste. Uvijek se sve može prosuti, ne samo u jednoj utakmici nego u jednom poluvremenu, tako da ćemo vidjeti. Sigurno da nas očekuju interesantne utakmice, po meni sve četiri reprezentacije podjednako mogu osvojiti titulu - rakao je Tahirović.

U osvrtu na prvi, historijski nastup reprezentacije Bosne i Hercegovine na evropskoj smotri, Tahirović naglašava da možemo biti ponosni na naše momke i prikazanu igru.

- Imali smo 'grupu smrti'. To se pokazalo, bili smo s Norveškom, koja je bez poraza s najboljim rukometom, Portugalom, koji će se na kraju boriti za peto mjesto, Francuzima koji su ispali. Mislim da možemo biti ponosni na naše momke i prikazanu igru. Sigurno da je u nekim segmentima moglo malo bolje, posebno ostaje žal u susretu protiv Portugala, ali ukazanu priliku nismo znali iskoristiti. Bilo je tu malo neiskustva, neigranja na velikim takmičenjima, ali kada se sve sabere i oduzme moramo biti sretni da smo bili dio ovog EP-a. Treba nam biti cilj da budemo redovni učesnici svakog narednog evropskog i svjetskog prvenstva - ističe Tahirović.

Za 12 godina igranja u dresu reprezentacije Tahirović je zabilježio 99 nastupa. Branio je za niz klubova, od RK Bijeljina gdje je započeo karijeru, preko RK Željezničar, RK Bosna Sarajevo i nekadašnjeg prvaka Evrope HSV Hamburga. Bio je jedan od najboljih golmana Bundeslige. Profesionalnu karijeru završio je 2012. godine nastupajući za klub HSV Hamburg, nakon što je prethodne četiri godine proveo u Göppingenu. Nakon igračke karijere obavljao je dužnost predsjednika Rukometnog saveza BiH.

Raspored završnice EP-a (Stockholm):

24. januara:
polufinale:
Norveška - Hrvatska (18.00)
Španija - Slovenija (20.30)

25. januara:
utakmica za treće mjesto (18.30)

26. januara:
finale (16.30)

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo