15°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

23.01.2020 / 16:00 BiH - SIPA i OSA "u paketu"

Imenovanje Ćuluma skinuto sa dnevnog reda VM

Imenovanje Ćuluma skinuto sa dnevnog reda VM
Darko Ćulum / Vijesti.ba
Imenovanje Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) skinuto je s dnevnog reda Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Razlog što je Ćulum skinut sa dnevnog reda je zahtjev ministara iz bošnjačkog naroda da imenovanje direktora SIPA-e ide u paketu sa imenovanjem direktora OSA-e.

"Gospođa Turković nije personalno tražila da se to skine sa dnevnog reda, to je bio zajednički zahtjev svih ministara iz reda bošnjačkog naroda. Gospodin Ćulum je u proceduri kao i neka druga imena i o njemu će se raspravljati kada se steknu politički uslovi", rekao je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Transparency International u BiH pozvao je ranije Vijeće ministara da odbije prijedlog ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića o imenovanju Darka Ćuluma na mjesto SIPA-e zbog toga što je on bio na čelu policije Republike Srpske u periodu kada je ta institucija bila suočena sa ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ćulum je u Banjaluci ranije danas rekao:

"Ima raznih priča, raznih konstrukcija. Ovo je zemlja u kojoj svak može da kaže svašta, nikome nije zabranjeno. Ima tu ciljanih informacija, ciljanih predstava s ciljem diskreditacije nekih ljudi."

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti gostujući u sinoćnjem Pressingu istaknuo je to da će imenovanje direktora SIPA-e i OSA-e iči uporedo, te da će direktor OSA-e biti Osman Mehmedagić uprkos tome što mu je poništena fakultetska diploma, prenosi N1.

Na sjednici Vijeća ministara usvojena je Informacija o stanju migracija od aprila do oktobra prošle godine, a donesena je i odluka da Vijeće ministara mora biti informisano o ovoj oblasti.

Ovo Vijeće usvojilo je i, između ostalog, Strategiju za suprostavljanje trgovini ljudima za period od 2020. do 2023. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo