4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

23.01.2020 / 13:30 Svijet - 900-dnevna opsadu Lenjingrada

Putin u Jerusalemu na ceremoniji podizanja spomenika opsade Lenjingrada

Putin u Jerusalemu na ceremoniji podizanja spomenika opsade Lenjingrada

Izraelski i ruski zvaničnici u četvrtak su prisustvovali ceremoniji podizanja spomenika kojim se održava sjećanje na skoro 900-dnevnu nacističku opsadu Lenjingrada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin gost je na ceremoniji u Jerusalemu, uoči najvećeg skupa u istoriji kojim se obilježava sjećanje na holokaust i borba protiv savremenog antisemitizma.

Lenjingrad, koji je sada poznat kao St. Petersburg,  Putinov je rodni grad.

Putin je ranije ušao u usijanu raspravu oko suprotstavljenih istorijskih narativa Drugog svjetskog rata, tvrdeći su 40 posto žrtava holokausta nad Jevrejima bili Sovjeti. Od šest miliona Jevreja ubijenih od nacista, oko milion njih bili su Sovjeti, tvrde istoričari.

Putin je predvodio kampanju umanjivanja značaja predratnog sporazuma Sovjetskog Saveza s nacistima, i umjesto toga je stavio akcenat na sovjetsku ulogu u pobjedi nad nacizmom.

Ruski čelnik je pohvalio izraelske napore na obilježavanju sjećanja na Drugi svjetski rat i pozvao je na ukidanje antisemitizma.

Putin je dao te komentare tokom sastanka s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

Putin je među desecima svjetskih čelnika u posjeti Jerusalemu kako bi obilježili 75. godišnjicu oslobađanja logora smrti Auschwitza, prenosi Associated Press.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo