4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

23.01.2020 / 12:34 Regija - Bez znački

Hrvatski policajci snimljeni kako oduzimaju mobitele migrantima u vozu

Hrvatski policajci snimljeni kako oduzimaju mobitele migrantima u vozu
Foto: Screenshot
Hrvatska policija je, odavno je poznato, u lovu na izbjeglice i ilegalne migrante po cijelom hrvatskom teritoriju.

To i ne skrivaju kao što skrivaju ilegalna protjerivanja, a da ne ponude azil onima koji bi možda željeli ostati u Hrvatskoj. Uz to, organizacije koje se bave pravima izbjeglica i migranata sve češće upozoravaju na svjedočenja da policija onima koje ulovi otima mobitele, novac i druge dragocjenosti te ih izbacuje iz Hrvatske, piše Index.hr na kojem možete pogledati snimak.

Ovaj portal je dobio snimak akcije policije u vozu koji je 17. januara ove godine vozio iz Siska za Zagreb. Vidljivo je da je policajac migrantima oduzeo tri mobitela, bez ikakvog otpora migranata jer su na takav postupak hrvatske policije već bili spremni.

"Sad samo pazi da ti tu ne izađu", čuje se kako jedan policajac govori kolegi dok u ruci drži tri zaplijenjena mobitela.

"Znali su koliko migranata ima u vozu i tačno gdje će ih naći. Na stanici u Velikoj Gorici ušli su u voz, a mašinovođa je zatvorio sva vrata osim onih na koja su policajci ušli. Jedan migrant nije bio u vagonu u tom trenutku pa su ga otišli tražiti u ostatku vlaka", rekao je putnik iz tog voza koji je tajno snimio policijsko postupanje.

Na snimku se vidi i posebno upada u oči da policajci, osim što oduzimaju mobitele migrantima, suprotno pravilima, imaju nepotpunu uniformu. Nemaju kape, što je manji prekršaj zbog kojeg policajci budu kažnjeni oduzimanjem 200 kuna s plaće, ali nemaju ni istaknute značke na uniformama, a po zakonu su ih dužni imati da bi ih se u svakom trenutku moglo identificirati.

Odbili pokazati značke putniku u vlaku

"Nakon intervencije zatražio sam jednog od policajaca da mi da svoj broj značke, što je odbio. Bio je jako grub, rekao mi je: 'Ko si ti? Ne miješaj se. Šta hoćeš?', i poslao me da sjednem na svoje mjesto", rekao je putnik koji je dostavio snimak policijskog postupanja.

Policija potvrdila da je riječ o migrantima

Na novinrski upit Policijska uprava zagrebačka poslala je prilično štur odgovor koji prenosimo u cijelosti:

"Po dolasku voza na stanicu u Velikoj Gorici, prvo stajalište, pola sata kasnije, policijski službenici Policijske stanice Velika Gorica doista su potvrdili početnu informaciju i ulaskom u vlak utvrdili da se radi o pet stranih državljana bez dokumenata. Iste su izveli iz vlaka radi daljnjeg postupka u policijskoj postaji gdje je utvrđeno da se radi o nezakonitim migrantima, državljanima Maroka", navodi se u odgovoru policije.

S obzirom da osobe tokom postupka nisu izjavile namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, a niti su zatražile liječničku pomoć, policija je poduzela mjere za osiguranje njihovog povratka. Prilikom privođenja osoba, policijski službenici su osobama oduzeli sve predmete pogodne za povrijeđivanje koje su imale kod sebe, zbog sprečavanja tako nečega (povrijeđivanja sebe ili druge osobe), a što je uobičajeni postupak", poručila je zagrebačka policija u odgovoru Indexu.

Nakon što je postupak okončan, oduzeti predmeti su vraćeni osobama. Policijski službenici postupali su isključivo sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, te su bili uredno odjeveni u službene uniforme sa službenom jaknom koja na sebi nema mjesto predviđeno za službenu značku, ali se tada službena značka uredno stavlja na pojas, što su oni i imali. Napominjemo da niko od putnika im se nije obraćao ili tražio broj službene značke", stoji u policijskom odgovoru na novinarski upit.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo