8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

23.01.2020 / 12:32 Svijet - Svjetski ekonomski forum

Princ Charles i Greta Thunberg sastali se u Davosu

Princ Charles i Greta Thunberg sastali se u Davosu

Princ od Velsa sastao se s tinejdžerskom klimatskom aktivisticom Gretom Thunberg na Svjetskom ekonomskom forumu u  Davosu.

Par se sastao su se nakon što je princ Charles održao govor na skupu u Švicarskoj, na kome je ekonomska održivost vodeća tema.

- Obrat u paradigmi potreban je u načinu na koji se svijet bavi klimatskim promjenama - kazao je princ.

On je predstavio inicijativu  ohrabrivanja "rapidnog smanjenja emisije ugljen dioksida i pokretanja održivim tržištima.  

Clarence House objavio je u tweetu fotografije njegovog sastanka s Thunberg, koja se obratila delegatima skupa u utorak.

Govoreći kratko iza američkog predsjednika Donalda Trumpa, ona je snažno kritikovala političke i poslovne čelnike zbog, kako ih je nazvala, "praznih riječi i obećanja".

Princ Charles, nasljednik na prijesto, putovao je oko 140 kilometara do Davosa iz švicarskog grada St Gallena u električnom Jaguaru kako bi se obratio poslovnim i političkim čelnicima.

Kazao je da će pokretanje „inicijative o održivom tržištu“ okupiti čelnike kako bi radili na smanjenju emisije ugljen dioksida i tranzicije na održiva tržišta.

Dodao je da se mogu koristiti porezi, kao i politička sredstva i regulativa, za ubrzanje tog okreta.

Njegovi sinovi, vojvoda od Cambridgea i vojvoda od Sussexa, i unučad, bili su mu u mislima tokom njegove ekološke kampanje, kazao je.

On je pozvao da 2020. godina  "bude godina u kojoj ćemo postaviti stvari na pravi kolosijek" i da "privatni sektor treba da predvodi svijet", prenosi BBC.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo