6°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

23.01.2020 / 11:01 Svijet - Akcija policije

Njemačka zabranila neonacističku grupu Combat 18

Njemačka zabranila neonacističku grupu Combat 18

Njemačka je zabranila neonacističku grupu Combat 18 Deutschland, šaljući, kako ju je vodeći sigurnosni zvaničnik zemlje nazvao, „jasnu poruku“ desničarskim ekstremistima i antisemitima.

Više od 200 policajaca izvelo je racije u šest njemačkih saveznih država u četvrtak rano ujutro, zaplijenjujući mobitele, kompjutere, nekonkretizirano oružje,  nacističke simbole i propagandne materijale, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Grupa je širila „krajnje desničarski ekstremizam i antisemitsku mržnju“ u njemačkom društvu stvaranjem neonacističke muzike i izvođenjem koncerata ekstremističkih muzičkih grupa, saopćio je ministar unutrašnjih poslova  Horst Seehofer.

Grupa je ogranak Combat 18, koju je osnovalo u Britaniji u ranim 1990-im godinama militantno krilo Britanske nacionalne stranke. Broj 18 odnosi se na prvo i osmo slovo abecede AH, inicijale nacističkog čelnika Adolfa Hitlera.

Njemački ogranak Combat 18 „uživa veliko poštovanje unutar ekstremno desničarske scene i smatra se simbolom nasilnog ekstremizma, saopćio je Seehofer.

Neki od članova grupe osuđeni su za nelegalni uvoz municije u Njemačku dok su se vraćali s obuke korištenja vatrenog oružja u Češkoj Republici u  septembru 2017.

Policijske racije izvedene su u saveznim državama Brandenburg, Hesse, Mecklenburg-Zapadna Pomerania, Sjeverna Rajna Vestfallija, Rhineland-Palatinate i Thuringia, prenosi Associated Press.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo