3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

22.01.2020 / 14:39 Ljepota i Zdravlje - Apel ženama

Redovnim pregledima moguće otkriti karcinom grlića maternice u ranoj fazi

Redovnim pregledima moguće otkriti karcinom grlića maternice u ranoj fazi
Foto: Fena / Vijesti.ba
Stručnjaci iz javnog i privatnog sektora apelirali su na žene posebno u reproduktivnoj dobi da redovno odlaze na ginekološke preglede i redovito rade PAPA test, kojim je moguće na vrijeme otkriti promjene u ćelijama grlića maternice.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav istaknula je na konferenciji za novinare da je rano otkrivanje tih promjena u ćelijama prvi korak u zaustavljanju mogućeg karcinoma.

Pojašnjava da se radi o preventabilnom karcinomu, redovitim pregledima i skriningom karcinom grlića maternice može se otkriti u ranoj fazi kad se može izliječiti.

Direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS Midhat Kurtović precizira da su, zahvaljujući tom zavodu, ali i privatnom sektoru, uspjeli da izliječe mnogo žena koje imaju problema s tom bolešću.

Rečeno je da je većini slučajeva uzročnik karcinoma grlića maternice humani papiloma virus (HPV), a vakcina bitna preventivna mjera.

Programska analitičarka za seksualno i reproduktivno zdravlje i mlade u Populacijskom fondu UN-a Enida Imamović kaže da, nažalost, Bosna i Hercegovina još nema program HPV vakcinacije.

- Stoga će se Populacijski fond UN-a nastaviti zalagati za uvođenje HPV vakcine u program vakcinacije u BiH. Moramo započeti ozbiljno raditi na tome, da svaki dan u godini razmišljamo i pronalazimo načine kako da u cijeloj BiH implementiramo ono što je u mnogim državama u svijetu već dalo određene rezultate - kazala je.       

Alma Kadić iz Ministarstva zdravstva KS napomenula je da je, u cilju prevencije tog karcinoma i razvijanja svijesti o tom problemu, poslije duže vremena to ministarstvo ponovno pokrenulo projekt skrininga karcinoma grlića maternice s HPV tipizacijom, a implementator je Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

I ginekolog iz privatnog sektora Taib Delić, na osnovu svog iskustva, ukazao je na važnost podizanja svijesti o neophodnosti preventivnih pregleda.

Statistika pokazuje da je u FBiH još visoka stopa smrtnosti od karcinoma grlića maternice, u odnosu na evropski prosjek.  

U Evropskoj sedmici svjesnosti o karcinomu grlića maternice (od 20. do 26. januara) ovdašnji stručnjaci iz javnog i privatnog sektora razgovarali su, na stručnom skupu u Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS, o tom javno zdravstvenom problemu. Moto je 'Stop raku grlića maternice'.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo