8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.01.2020 / 08:12 BiH - Dvodnevna sjednica

VSTV o prioritetima za prvi kvartal 2020.

VSTV o prioritetima za prvi kvartal 2020.
VSTV BIH / Vijesti.ba
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 22. i 23. januar redovnu sjednicu na kojoj bi se, između ostalog, trebao razmatrati dopis Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) - Misije u Bosni i Hercegovini.

Radi se o dopisu kojim je zatraženo da se Misiji OSCE-a u BiH omogući pristup svim materijalima razmatranim u sklopu sjednica VSTV-a BiH, održanih u posljednjih deset godina, potvrđeno je Feni u OSCE-ovoj misiji.

Inače, OSCE-u - Misiji u BiH je od 2018. godine odobren pristup svim materijalima sa sjednica VSTV-a.  

Kako Fena saznaje u VSTV-u BiH, na dnevnom redu dvodnevne redovne sjednice su i prioriteti u radu tog regulatornog tijela za prvi kvartal 2020. godine.

Prema prijedlogu dnevnog reda, članovi VSTV-a bi trebali razmatrati Informaciju Komisije za prijem, evidenciju i postupanje s prijavama korupcije u VSTV-u BiH.

Kako je planirano, članovi VSTV-a bit će informirani o sastancima sa najvišim sudovima u BiH u vezi nove baze pravnih stavova najviših sudova u BiH („e-sentence“).

Istovremeno, trebali bi se očitovati o Izvještaju o radu Stalne komisije za edukaciju i Centra za sudsku dokumentaciju za 2019. godinu.                                              

Ostatak dnevnog reda odnosi se na razmatranje Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužitelja, kao i ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija za 2019. godinu, uključujući iniciranje postupka ocjenjivanja rada glavnih tužitelja i predsjednika sudova, čiji rad ocjenjuje VSTV BiH, odnosno inicijativu za izmjenu načina ocjene ažurnosti rada u sudovima.

Kada se radi o procesu imenovanja, predviđena su imenovanja zamjenika glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Unsko - sanskog kantona, kao i stručnih suradnika općinskih sudova u Mostaru, Livnu, Zavidovićima, Tuzli i Zenici, te sudije Osnovnog suda u Sokocu.

Također, planirano je usvajanje liste standarda učinkovitosti sudova, kao i odabir predstavnika za formiranje stručnog tima za validaciju odgovora Upitnika o neovisnosti i odgovornosti pravosuđa (ENCJ), te donošenje Odluke o dopuni Odluke o formiranju radne skupine za izradu Strategije za alternativno rješavanje sporova.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo