16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.01.2020 / 20:00 Politika - Tonino Picula

Hrvati će dugo osjećati posljedice pogrešne politike Zagreba 90-ih

Hrvati će dugo osjećati posljedice pogrešne politike Zagreba 90-ih
Foto: Vijesti.ba

Tonino Picula, hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu smatra da će bh. Hrvati dugo osjećati posljedice pogrešne politike Zagreba prema BiH tokom 1990-ih godina. On tvrdi da BiH treba urediti "dosljedno federalno" te da država mora biti balas između građanskog i nacionalnog.

- Mislim da je dosljedna federalizacija BiH načelo koje jedino može dugoročno osigurati ustavni balans, političku stabilnost pa i ekonomski napredak te države - rekao je Picula u intervjuu za Dnevnik.ba.

Picula je kazao kako smatra da se trenutna BiH udaljava od EU, ali ne vjeruje da se može dogoditi Dejton 2, te ističe kako je potrebno otkloniti dominaciju brojnijih naroda te pokušati izgrađivati građansko društvo.

- Srpski refleks za dominacijom, koji je uništio dvije zajedničke južnoslavenske države, namiren je u BiH uspostavom Republike Srpske, dok izrazita bošnjačka etnička većina u Federaciji BiH varira slične mehanizme nametanja svoje političke volje - rekao je Picula.

Istakao je kako će bh. Hrvati dugo, a možda i vječno sjećati posljedice jedne pogrešne politike koju je Zagreb vodio devedesetih godina.

Od novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića očekuje racionalniju politiku prema BiH i Hrvatima nego što je to bio slučaj s Kolindom Grabar-Kitarović.

- Mislim da u Hrvatskoj postoji konsenzus o važnosti hrvatskog pitanja u BiH, ali se razilazimo u tome kako se prema njemu odnositi, kako ga i s kim rješavati. Sa stajališta socijaldemokracije, naše temeljno načelo je da branimo vladavinu prava, politički marginalizirane i društveno diskriminiranije, a Hrvati u BiH, kao najmanji konstitutivni narod, u jednom konfuznom sustavu, zaslužuju podršku u ostvarivanju svojih prava - rekao je Picula.



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo