7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

21.01.2020 / 17:35 Intervjui - Politički komentator

Jovanović: EU je postala slaba i nemoćna pred ruskom agresijom

Jovanović: EU je postala slaba i nemoćna pred ruskom agresijom

EU već punu deceniju nema jasne odgovore i rješenja za brojne probleme koji su je zadesili.

Kaže ovo Milovan Jovanović, novinar i politički komentator.

Kako ocjenjujete odnose u regionu, imajući u vidu situaciju u Crnoj Gori i refleksije tih događaja u Srbiji?

JOVANOVIĆ: Činjenica je, da su se odnosi u regionu zakomplikovali u posljednjem periodu, a glavni razlog je sramna odluka EU da ne dozvoli Sjevernoj Makedoniji i Albaniji otpočinjanje pregovora. I izbori koji slijede u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji doprinijeli su pogoršanju situacije. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je procijenio, da će donošenjem zakona o slobodi vjeroispovijesti u ovom trenutku skloniti fokus sa brojnih afera sa kojima je suočen, zavrtjeti priču u drugom smjeru i tako homogenizovati biračko tijelo pred parlamentarne izbore koji slijede. Očekujem, da će na predstojećim parlamentarnim izborima DPS ostvariti pobjedu i da će Duško Marković ostati premijer. Ne isključujem mogućnost da SDP ponovo postane dio vladajuće koalicije nakon izbora. Iskreno se nadam, da će vlast u Crnoj Gori, zajedno sa SPC doći do rješenja, koje će biti svima prihvatljivo, jer dalje tenzije ne bi bile dobre. Podsjećam da čim se u regionu nešto desi posljedice se odmah prelijevaju i na druge zemlje regiona. Srbija, a pogotovo njen predsjednik ponašaju se vrlo odgovorno, mudro i staloženo. To ne može niko da ospori.

Kako vidite rezultate izbora u Hrvatskoj i pobjedu Zorana Milanovića?

JOVANOVIĆ: Pobjeda Zorana Milanovića bila je očekivana. Kolinda Grabar Kitarović je tokom svog mandata toliko estradizovala, degradirala i osramotila funkciju predsjednika da je njen poraz bio neminovan. To je pogotovo bilo evidentno u posljednjih pet mjeseci. Međutim, treba imati u vidu da su kler i udruge ratnih veterana bili odlučujući faktor koji su, skinuli glavu, predsjednici Hrvatske. Sva tri kandidata bila su po boji, mirisu i ukusu klera i braniteljskih udruga. Miroslav Škoro i Kolinda Grabar Kitarović su neskriveni jastrebovi fašizma, dok je Zoran Milanović samo sofisticiranija, podmuklija i prikrivenija varijanta. Milanović je bez dileme najlošiji i najneuspješniji premijer Hrvatske od kada je ona postala nezavisna država. Svako ko od takvog čovjeka očekuje bilo šta pozitivno u velikoj je zabludi.

Da li će Zoran Milanović relaksirati odnose sa Srbijom, Slovenijom i BiH?

JOVANOVIĆ: Ne. Od njega ne treba očekivati ništa značajno ni korisno za region. Ono što je mnogo važnije jesu izbori u HDZ-u koji će pokazati da li je Andrej Plenković još uvijek sposoban da stvari drži pod kontrolom ili će i on biti smijenjen. Na parlamentarnim izborima koji slijede sudbina HDZ zaviseće i od toga ko će biti na njegovom čelu. Hrvatska je punopravna članica EU i NATO-a i na tom primjeru se može vidjeti sva nesposobnost, nefunkcionalnost i licemjernost EU.


Kakva je perspektiva zemalja regiona? Srbija i Crna Gora su otvorile pregovore, Sjeverna Makedonija i Albanija su privremeno zaustavljene, BiH i Kosovo su bez kandidatskoga statusa.

JOVANOVIĆ: Trenutno loša. Nesposobna, korumpirana i kompromitovana EU birokratija nije u stanju ništa da uradi. Pre nekoliko godina sam javno saopštio da će ovaj dio Evrope biti ili kakvo takvo pristojno mjesto za život ili ćemo postati Laos, Kambodža ili Vijetnam Evrope. EU već punu deceniju nema jasne odgovore i rješenja za brojne probleme koji su je zadesili. Kriza evropskog jedinstva, jaz između starih i novih članica, odlučivanje konsenzusom, terorizam, korupcija, kriminal, migrantska kriza, populizam, totalitarne ideje i sistemi koji su opstali, odsustvo zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, Brexit. EU je postala slaba i nemoćna pred ruskom agresijom u centralnoj i istočnoj Evropi, paralisana korupcijom od strane određenih kompanija, sumnjivih lobi grupa, kontroverznih pojedinaca i autoritarnih političara uglavnom sa Istoka.


Kako razumijete ideju o stvaranju ,,Mini Šengena“?

JOVANOVIĆ: To je najvažniji projekat od razbijanja SFRJ do danas. Većinska zasluga za to pripada predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, naravno i drugim akterima. On je probudio optimizam i dao nadu da sva djeca mogu imati uspješnu budućnost. Podsjećam, da je Jugoslavija bila preteča EU. Danas se najbolje vidi koliko je čitav proces raspada Jugoslavije bio iracionalan i dugoročno štetan. Prošlost je nemoguće ispraviti. EU lideri još uvijek nisu u stanju da prihvate da je mikro paradigma ex-YU od opšte važnosti. ,,Mini Šengen“ omogućava regionalnu i evropsku integraciju, povezanost ljudi na ovim prostorima, više tržišno nego emotivno. To omogućava realizaciju evropskog koncepta slobode i slobodnog kretanja. Vašington, Pariz, Berlin, Rim su pozdravili stvaranje Mini Šengena. Međutim postoje i oni kojima je još uvijek bliža logika dezintegracije, mržnje, sukoba, ratova od logike pomirenja, ukidanja granica i nove zajednice.

Da li je po Vama moguć sporazum između Beograda i Prištine tokom ove godine?

JOVANOVIĆ: Vjerujem da jeste. Postizanje sporazuma zavisi će u velikoj mjeri od SAD. Nikakav Brisel, Pariz, Berlin, Rim se neće pitati niti će od njih zavisiti da li će doći ili ne do dogovora. Postizanje istorijskog sporazuma sa Albancima je bez dileme najteži zadatak predsjednika Vučića. Nažalost, na tom poslu rješavanja kosovskog pitanja kao i pomirenja sa Albancima, Bošnjacima i Hrvatima, Vučić je potpuno sam. I ne samo da je sam nego je i saplitan na svakom koraku.

Od koga, pojasnite nam, kome ne odgovara sporazum sa Prištinom?

JOVANOVIĆ: Duboka država u sprezi sa dijelovima Crkve, SANU, univerziteta, opozicije ali i dio vlasti stalno potura tezu da Vučić nešto izdaje, prodaje ili predaje. Njima ali i Moskvi najviše odgovara zamrznuti konflikt, a to je nešto najgore što se Srbiji može dogoditi. To znači novo ekonomsko propadanje, sukobe, mržnju, bijedu, nestabilnost, izolaciju i odlazak stanovništva. Treba imati na umu, da su kroz istoriju, postojale političke ličnosti kao sto su Miloš, Mihajlo, Milan i Aleksandar Obrenović i Aleksandar Karađorđević, koji su željeli da Srbiju okrenu ka Evropi. Svi oni su političku orijentaciju prema Evropi platili ili životom ili izgnanstvom. Vučić je možda u „,nemogućoj misiji“, ponavljam, potpuno prepušten sam sebi.

Šta je glavni problem u BiH, da li politička ili ekonomska situacija?

JOVANOVIĆ: BiH je spaljena zemlja, ostavljena na milost i nemilost kriminalnoj političkoj eliti koju ne interesuje napredak i bolji život građana. BiH je razapeta između Ruskog i Turskog uticaja, prije svega ali i uticaja pojedinih zemalja sa Bliskog istoka. Bosni su potrebni novi ljudi, nekompromitovani, neopterećeni prošlošću, obrazovani i sposobni da od BiH naprave pristojno mjesto za život. Zbog toga što takvih nema BiH je talac SDA, HDZ, SNSD ali i drugih političkih partija, organizacija i crkava/religija. 

Kako vidite novi sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine?

JOVANOVIĆ: Rekao sam još u julu mjesecu da će Savjet ministara biti formiran onda kada se gospodari života i smrti dogovore oko podjele plijena. Dogovorili su se, rezultat toga će biti takav da će po ko zna koji put profitirati oni i njihova klika, a izgubiti svi građani BiH. Dokle god Izetbegović, Dodik i Čović i njihove stranke budu vodile glavnu riječ u BiH napretka biti neće. I to mora da znaju i shvate svi oni koji žive ili namjeravaju da žive u BiH.

S obzirom na mišljenje EK, koje je dato u decembru, koliko BiH u periodu, do narednih opštih izbora, može učiniti u približavanju EU?

JOVANOVIĆ: Može se dosta toga uraditi ali od tog posla neće biti ništa, jer onima koji gazduju BiH to nije u interesu.


Nakon što je šefica Evropske komisije najavila da dolaze dani posebno važni za odnose Brisela i Zapadnog Balkana, otvorilo se pitanje, da li se EU žuri?

JOVANOVIĆ: Ne žuri se, jer EU čeka reforma za koju se ne zna kada će početi ni koliko će trajati. A bestidne izjave pojedinih EU zvaničnika vrijeđaju inteligenciju i njih ne treba komentarisati.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo