4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

21.01.2020 / 15:49 BiH - Zrak čistiji

Vlada KS ukinula "upozorenje“, na snazi ostaje "pripravnost“

Vlada KS ukinula "upozorenje“, na snazi ostaje "pripravnost“
Foto: Vijesti.ba
S obzirom na to da je danas zrak u Kantonu Sarajevo čist, Vlada KS je na vanrednoj sjednici donijela odluku o ukidanju epizode „Upozorenje“ povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan interventnih ...

... mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Ovakvu odluku Vlada je donijela na osnovu činjenica da se od jučer bilježi kontinuiran pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku. Tako su danas do 14.00 sati prosječne dnevne vrijednosti bile ispod propisanih graničnih, osim stanice Ilijaš, i to: Vijećnica 23, Otoka 24, Ilidža 23 i Ilijaš 83 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u narednim danima se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom uz pojavu temperaturne inverzije, ali se očekuje da bi vrijednosti mogle opet porasti.

Stoga je Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka odlučilo da na snazi ostaje epizoda „Pripravnost“, saopćeno je iz Službe za protokol i Press KS.

U isto vrijeme sve obveznike podsjećaju da je neophodno je u okviru ove epizode, između ostalog, provoditi mjere, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo