3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

21.01.2020 / 14:30 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Usporite starenje jednostavnim vježbama

Usporite starenje jednostavnim vježbama
Foto: Ilustracija
Opuštanje ramena, stomačnih mišića i krivljenje kičme su neminovni pratioci starenja.

Zato stručnjaci za fizikalnu terapiju savjetuju da loptu ne bi trebalo zanemariti ni pod stare dane. Naime, jednostavne vježbe s ovim rekvizitom na efikasan način zatežu mišiće i tako se izbjegava pojava staračke pogurenosti.

Na prvom mjestu, vježbe s loptom jačaju duboke posturalne mišiće i tako vraćaju snagu trupu. Upotreba lopte prilikom vježbanja pomaže i u prekidanju postojećih obrazaca kretnji i tako angažuje mišiće koji se inače rijetko koriste. U svakoj vježbi s loptom mora da postoji blagi otpor tijela kojim se razvijaju dugi potporni mišići, oslobađaju uobičajeni obrasci držanja i eliminiše stres.

Ovaj set vježbi trebalo bi da traje između 20 i 30 minuta.

Od značaja je i to da su vježbe s loptom zabavnije od onih klasičnih. Primjena ovog rekvizita podstiče i njihovo pravilnije izvođenje, tako da je uz upornost efekat neizbježan.

Istezanje leđa

Stanite u raskoračni stav. Noge su razmaknute u širini kukova. U rukama držite loptu. Podignite loptu visoko iznad glave, a zatim savijajte trup ka naprijed dok ne bude paralelan s podlogom, istežući pršljen po pršljen. Vježbu radite u ritmu koji vam odgovara i ponovite je nekoliko puta.

Kotrljanje

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, a ruke podignite uvis, držeći loptu. Podignite gornji dio leđa i položite loptu na butine. Kotrljajte je polako prema nožnim prstima i nazad. Ponovite 12 puta u dva navrata.

Zategnut stomak

Lezite na leđa, podignite noge i savijte ih u koljenima. Loptu pritisnite stopalima, ruke postavite iza glave. Ispravljajte noge, pridržavajući loptu, i odižite ramena od podloge. Vratite se u početni položaj pa uradite dva puta po 12 ponavljanja.

Između koljena

Lezite na leđa, savijte noge, stopala oslonite na podlogu. Stavite loptu između koljena i pritiskajte je, a istovremeno podižite kukove uvis. U tom položaju ispružite lijevu nogu, ali tako da vam lopta ne ispadne.

Držeći kukove podignutim, spustite lijevu nogu, a zatim ispružite desnu. Uradite dva puta po 12 ponavljanja.

Sklekovi

Namjestite se u položaj za sklekove, desno stopalo oslonite na loptu. Primičite desnu nogu prema grudima, kotrljajući loptu po podlozi. Vratite se na početak, ponovite vježbu 12 puta, pa promijenite stranu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo