16°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

21.01.2020 / 14:24 Obrazovanje - Mostar

Započele aktivnosti na uspostavljanju akademske mreže Federacije BiH

Započele aktivnosti na uspostavljanju akademske mreže Federacije BiH
Foto: FENA
Konstituirajući sastanak Koordinacijskog tijela za uspostavljanje e-infrastrukture javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, koja će omogućiti stvaranje akademske i istraživačke mreže BiH i njezino povezivanje u europsku mrežu GEANT, održan je u utorak u Mostaru.

Koordinacijsko tijelo čine predstavnici svih javnih sveučilišta u Federaciji BiH, javnih telekom operatera s područja FBiH, ministarstava obrazovanja i znanosti te prometa i komunikacija.

Zadatak tijela je sagledati stanje i sačiniti operativni plan s potrebnim mjerama, nositeljima, rokovima i sredstvima za uspostavljanje funkcionalne akademske i istraživačke mreže Federacije Bosne i Hercegovine (FARNET), te o tome izvijesti Vladu FBiH, priopćilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti (FMOZ).

Inače, Bosna i Hercegovina je jedina država na europskom kontinentu koja nema akademsku i istraživačku mrežu i koja nije spojena na europsku akademsku mrežu GEANT. Pored širokopojasnog pristupa internetu velikim brzinama, akademska mreža omogućavala bi pristup velikom broju istraživačkih i obrazovnih servisa koji su akademskoj zajednici u BiH sada nedostupni.

S obzirom da SARNET povezuje visokoškolske ustanove u RS-u u jedinstvenu mrežu, kako bi se stvorili daljnji uvjeti za uspostavljanje akademske mreže BiH i njezino povezivanje u europsku mrežu GEANT, potrebno je aktivirati, odnosno proširiti i prilagoditi postojeću infrastrukturu između javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH.

Krajnji cilj je uspostavljanje e-infrastrukture javnih visokoškolskih ustanova koja će omogućiti pristup znanstvenim sadržajima i drugim uslugama u okviru GEANT asocijacije, navode iz FMOZ-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo