9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

20.01.2020 / 12:27 Kultura - Sarajevo

U Franjevačkom samostanu prodajna izložba za pomoć migrantima

U Franjevačkom samostanu prodajna izložba za pomoć migrantima
Foto: FENA - Vijesti.ba

Kako bi potakli empatiju, pomogli migrantima u BiH i pružili podršku građanima Australije koji se bore sa požarima, umjetnici iz Bosne i Hercegovine su u Franjevačkom samostanu "Sv. Anto" na Bistriku otvorili humanitarnu izložbu "Empatija".

Izložba je prodajnog karaktera, a novac je namijenjen za rješavanje migrantske krize te za ugrožene životinje u Australiji, a organizatori su udruženja članovi Asocijacije nevladinih organizacija regiona (ANOR) koji su danas pozvali građane i pravna lica na saradnju, jer smatraju da samo zajedno mogu riješiti probleme.

Članica ANOR-a i predsjedavajuća Udruženja "Val“ Ana Dominik Rodić je navela da su u okviru projekta pokrenute četiri strategije o zaštiti, edukaciji i humanizaciji u polju migrantske krize, sprečavanju kriminala i korupcije u politici, ali i rješavanju problema zagađenosti zraka u BiH, te ostalih ekoloških problema.

- U razgovoru sa predstavnicima kompanija i institucija zaključili smo da su građani ti koji trebaju više pažnje posvetiti ekologiji, a ne političari. Građanska ekološka neosvještenost uzrokuje brojne ekološke probleme, posebno, zagađenost zraka - smatra Dominik Rodić.

U prilog toj tvrdnji navela je problem rijeka u BiH koje su zatrpane smećem, divlje deponije smeća u blizini naselja, na gradskim ulicama, divlja gradnja kuća, nedostatak filtera na fabrikama.

Govoreći o empatiji prema migrantima, fra Stipan Radić smatra da će rijetko ko za sebe kazati da je nevjernik, bez obzira na koji način vjeruje u Boga, ali on smatra da ljudi nemaju dovoljno empatije prema ljudima u potrebi, posebno prema migrantima koji prolaze kroz BiH.

- Bog nam neće suditi po tome koliko smo molitava izgovorili, koliko smo riječi protumačili bilo kome, nego će nam suditi po našim djelima. Upravo zbog toga bismo kao vjernici trebali pokazati više empatije prema potrebitima, posebno migrantima. Dakle, ne samo suosjećanje, nego i konkretne akcije - kazao je fra Stipan.

Izložba i humanitarna akcija "Empatija“ će biti otvorena do 18. februara. 
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo