10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

20.01.2020 / 08:57 Svijet - Abas Musavi

Teheran ostaje u okviru nuklearnog Sporazuma

Teheran ostaje u okviru nuklearnog Sporazuma
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Iran je saopćio u ponedjeljak da „nije zatvorio vrata pregovorima“ u rješavanju spora vezanog za nuklearni sporazuma sa svjetskim silama koji je eskalirao otkako su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma u 2018.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio je da će svaki potez Teherana na umanjivanju njegovih obaveza preuzetih sporazumom zavisiti od akcija drugih strana, nakon što su evropske zemlje potpisnice pokrenule mehanizam koji bi mogao dovesti do ponovnog uvođenja sankcija UN-a.

Iran je postepeno odustajao od svojih obaveza preuzetih sporazumom iz 2015. godine, po kome su Teheranu ublažene sankcije u zamjenu za limitiranje nuklearnih aktivnosti, a nakon toga  Washington je napustio sporazum i uveo stroge američke  sankcije.

Britanija, Francuska i Njemačka, također potpisnice sporazuma, pokrenule su mehanizam spora u ovom mjesecu, pozivajući se na iranska kršenja. Time se pokreće diplomatski proces na osnovu koga bi sankcije mogle biti ponovo uvedene.

- Teheran još ostaje u sporazumu. Tvrdnje evropskih sila o iranskim kršenjima su neosnovane – izjavio je Mousavi na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare u Teheranu, rekavši da „vrata za pregovore“ nisu zatvorena.

-  Da li će Iran još umanjivati svoje obaveze zavisit će od drugih strana i od toga da li su iranski interesi zaštićeni sporazumom – kazao je  Mousavi, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo