12°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

19.01.2020 / 17:23 Regija - Srbija

Tužilaštvo provjerava je li Pešić pozvala na ubistvo Vučića

Tužilaštvo provjerava je li Pešić pozvala na ubistvo Vučića
Vesna Pešić / Vijesti.ba
Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je odjeljenju za Visoko tehnološki kriminal da istraži sporne navode političarke i sociološkinje Vesne Pešić objavljene na društvenoj mreži Twitter.

"Javni tužilac je naložila da se preduzmu sve mjere u skladu sa zakonom. Slijede provjere da li ima elemenata krivičnog djela za postupak koji bi se vodio po službenoj dužnosti", rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Irena Bjeloš.

Predmet je formiran u subotu odmah nakon objave tvita na nalogu V. P, precizirala je Bjeloševa.

Tvit Vesne Pešić, koji je sama izbrisala, članovi Srpske napredne stranke okarakterisali su kao "zastrašujuće prijetnje", "pozivanje na ubistvo predsjednika" i govor mržnje.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković je u pisanoj izjavi ocijenila da "politika linča, vješala i poziva na ubistvo" ne smije da se toleriše i dopušta te je pozvala nadležne organe da hitno preduzmu mjere u skladu sa zakonom kako bi pokazale da se pozivanje na ubistvo Vučića ne smije tolerisati.

Pešić je u svom "tvitu" napisala: "Hajde bre da vas vidim šta ćete kada se proglasi doživotnim predsjednikom. Dok tviteraši bezbrižno tviterišu. O tome ne mislite. Eno ga Putin baš to radi. Ako Brnabićka da ostavku da znate – sprema se doživotni Vučić. E nema tu bojkota, samo cijev u glavu".

Pešić kaže da je tvit izbrisala jer je znala da će tekst biti preokrenut za režimske napade. Ona je, navodi, mislila na sebe, a ne na predsjednika Srbije.(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo