16°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

19.01.2020 / 14:59 Politika - Predsjednik SDS-a

Šarović: Dodikove najave investiranja kopiranje Srbije

Šarović: Dodikove najave investiranja kopiranje Srbije
Mirko Šarović / Vijesti.ba
Predsjednik Srpske demokratske stranke (RS) Mirko Šarović ističe da najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o velikom investicionom ulaganju u Republiku Srpsku, u naredne tri godine, potpuno nerealan i neostvariv plan, ...

... i da je riječ o čistom populizmu i jeftinom kopiranju investicionog plana Srbije.

- To je ustvari jeftini pokušaj kopiranja petogodišnjeg plana investiranja Republike Srbije, isključivo zbog priče koju biračima žele plasirati u ovoj, izbornoj godini, bez bilo kavih realnih procjena, utemeljena i argumenata. Ovako, u korupciji zarobljena Republika Srpska, nažalost danas je nesposobna za iole ozbiljniji investicioni plan. U ovom trenutku, Vlada Republike Srpske se može samo dalje kreditno zaduživati, ali i to zaduživanje ima svoje ograničene limite - naglašava Šarović.

S druge strane, ističe Šarović, zbog pogrešno vođene investicione politike i zbog nažalost, opšte loše percepcije o Republici Srpskoj kao investicionoj destinaciji, a koja je stvorena u zadnjih desetak godina,  Republika Srpska nije atraktivna za ulaganja posebno kada su u pitanju direktne investicije.

- Svi pokazatelji pokazuju da smo u tom smislu najgori u regionu, a time najgori i u Evropi - saopćeno je iz SDS-a.

Šarović navodi da tako pokazatelji u 2018. godini govore da od „ukupnih stranih investicija u cijeloj BiH na Republiku Srpsku otpada svega 10 posto ili nevjerovatno mizernih 48 miliona KM, a slični su pokazatelji i u ostalim proteklim godinama“.

- Kako onda da se sada nadamo i vjerujemo u nekakav navodni „investicioni bunt i procvat zemlje, pita Šarović i naglašava da je za Republiku Srpsku i narod najvažnije radikalno mijenjati politiku i ukupan investicioni ambijent, kako bi se stvorili osnovni, ključni uslovi za istinski ekonomski razvoj i napredak.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo