8°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

19.01.2020 / 13:25 BiH - Nikica Gržić za Vijesti.ba

Advokatska komora ponovo brutalno prevarena od strane ministra Jozića

Advokatska komora ponovo brutalno prevarena od strane ministra Jozića
Nikica Gržić / Vijesti.ba
Ovih dana ponovo je aktuelna kriza na relaciji ministar pravde FBiH Mate Jozić i Advokatska komora Federacije BiH.

Situaciju nam je u kratkom razgovoru pojasnio predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić.

Gospodine Gržiću , Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u četvrtak razmatrala izmene i dopune zakona o advokaturi, kako vi ocenjujete te izmjene ?

Moram istaći da svi članovi upravnog odbora Advokatsko Odvjetničke Komore Federacije Bosne i Hercegovine su mišljenja da je ponovo posrijedi napravljena sistemska greška odstrane Ministra pravde Mate Jozića i on je taj koji ponovo krši dogovore koji su bili na relaciji Vlada Federacije BiH  i Advokatske Komore.

Mi mislimo da je ministar pogrešno informisao vladu. Kako saznajemo čak nije ni nazočio sjednici vlade nego ga je zastupao pomoćnik.

Kazali ste ponovo, da li to znači da ste imali i ranije nesporazume u komunikaciji sa ministrom?

Da imali smo, 2018 godine kada smo bili na sastanku sa njim i premijerom Novalićem, mi smo tada imali dogovoren i usaglašen tekst Zakona o Advokaturi da bi ministar Jozić u parlamentarnu proceduru poslao drugi tekst Zakona koji je umnogome bio različit od usaglašenog.

Šta je po vama sada najveći problem u predložnim izmjenama?

Najveći je problem u tome što ministar želi da u potpunosti obezvrijedi i potcijeni rad Advokatske komore i da samim tim oslabi samostalnost i nezavisnost advokatske struke kako bi politika preuzela u potpunosti našu struku.

Kakav će biti vaš odgovor na postojeću situaciju?

Advokatska komora će početkom narednog tjedna održati sjednicu upravnog odbora i donijeti odluke o narednim koracima ali sudeći po dopisima koji su stigli od preko 300 naših članova koji traže od nas da kao uprani odbor da podnesemo tužbu o zloupotrebi položaja protiv ministra, vjerujem da će sjednica upravnog odbora biti teška ali da ćemo donijeti odluke koje će imati za cilj da zaštite svakog našeg člana a samim tim obezbjedimo zasvakog građanina fer i poštenu pravnu zaštitu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo