5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

18.01.2020 / 18:22 BiH - Razrađen sistem

Šokantno/Foto - Kako kladioničari upozoravaju poslovnice: Zatvarajte, stiže inspekcija!

Šokantno/Foto - Kako kladioničari upozoravaju poslovnice: Zatvarajte, stiže inspekcija!
Foto: Vijesti.ba
Da kladioničarski lobi godinama vara i krade državu javna je tajna.  Poznato je i da kladionice u BiH ostvaruju godišnje prihode veće od milijardu KM, a da pri tome svjesno izbjegavaju platiti porez državi.

No informacije i materijali do kojih je došao portal Vijesti.ba dokazuju krađu i izbjegavanje plaćanje obaveza prema državi.

Naime, kako saznaju Vijesti.ba, Porezna uprava Federacije BiH jučer i danas je masovno kontrolisala kladionice. Nezvanično, u akciji je zapečaćeno preko 80 uplatnih mjesta.

Slika sa jednog uplatnog mjesta dokazuje kako centrala jedne kladionice obaviještava radnike svoje poslovnice u Sarajevu o kontrolama Porezne uprave, te izdaje naredbu o zatvaranju poslovnice.

U PORUCI IZ CENTRALE STOJI: Radi akcije federalne inspekcije molimo vas da zatvorite, zaključate i napustite kladionicu. O otvaranju poslovnice biti ćete naknadno obavješteni putem mobitela.



Nakon ovih šokantnih otkrića, očekuje se još jača reakcija institucija države, ali i istražnih te pravosudnih organa kako bi se ovom mafijaškom lobiju i društvenoj pošasti stalo u kraj.



Kladionice u Federaciji Bosne i Hercegovine godinama unazad imaju godišnje prihode veće od milijardu maraka. No tek oko stotinu miliona KM se oporezuje, jer se prevarama kojima se služe kladioničari najveći dio isplata odnosi se na dobitke manje od 100 maraka, koji se, po Zakonu, ne oporezuju. Radi se o svjesnom izbjegavanju plaćanja poreza, zbog čega je većina proknjiženih isplata kladionica prikazana u neoporezivom iznosu. Vlasnici kladionica tako izbjegavaju plaćati ogroman porez, a novac ide u njihove džepove.

Porezna uprava Federacije predlagala je da svi dobitni iznosi igara na sreću budu oporezovani, a ne kao do sada samo oni veći od 100 KM. Međutim, taj prijedlog nikada nije prihvaćen, a u zaštitu kladioničarskog kriminala stao je dio bh. političkih struktura. Nije bilo političkog dogovora ni oko Zakona o igrama na sreću, koji je predložila Vlada Federacije BiH. Zakonski prijedlog, koi je predviđao veće porezne stope, blokiran je u parlamentarnoj proceduri.

Na ovaj način država, odnosno konkretno Federacija BiH godinama unazad je oštećena za stotine miliona maraka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo