13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

17.01.2020 / 23:07 Svijet - Reagovao predjsednik

Brazilski ministar kulture smijenjen zbog citiranja Goebbelsa

Brazilski ministar kulture smijenjen zbog citiranja Goebbelsa
Foto: AP - Vijesti.ba

Brazilski ministar za kulturu Roberto Alvim smijenjen je u petak pošto je dan ranije u jednoj video poruci parafrazirao govor zloglasnog propagandiste nacista Josepha Goebbelsa.

Desničar Alvim koji je ministar od novembra prošle godine, sporne fraze je izgovorio u traktatu o novoj kulturnoj politici u Brazilu, čija nova konzervativna vlast pokušava da na svaki način odbaci ljevičarsko naslijeđe prethodne vladajuće garniture laburista.

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro smijenio je ministra poslije reakcije jevrejskih organizacija, poslanika, političkih partija i umjetnika.

Alvim je rekao da osuđuje nacizam, demantovao da su njegove izjave bile nacističke i rekao da je to bila "retorička slučajnost".

U video poruci koja je postavljena na Twitter nalogu ministarstva, Alvim je govorio o nagradi za "herojsku" i "nacionalnu" umjetnost. Njegova izjava je propraćena zvucima opere Lohengrin Richarda Wagnera, najdražeg djela omiljenog muzičara Adolfa Hitlera.

"Brazilska umjetnost u narednoj deceniji bit će herojska i nacionalna, duboko povezana sa aspiracijama našeg naroda ili u suprotnom neće biti ništa", poručio je Alvim.

Dio te izjave identičan je Goebbelsovoj izjavi, koju u njegovoj biografiji citira njemački historičar Peter Longerich.

"Njemačka umjetnost u ovoj deceniji bit će herojska, čelično romantična, potpuno oslobođena sentimentalnosti, nacionalna sa velikim patosom, ili u suprotnom neće biti ništa", rekao je svojevremeno Goebbels.

Alvim je na Facebooku kazao da su "ljevičari napravili pogrešnu asocijaciju" upoređujući dva govora i da "nema ničega pogrešnog u njegovoj izjavi".

"Moj govor je zasnovan na nacionalističkom idealu brazilske umjetnosti i on samo koincidira sa jednom rečenicom iz Goebbelsovog govora. Njega nikada nisam citirao, niti ću to ikada raditi, ali sama rečenica je savršena", poručio je Alvim.

Davi Alcolumbre, prvi Jevrejin na mjestu predsjednika Senata - gornjeg doma parlamenta Brazila, rekao je da je ministrov govor "šokantno inspirisan nacizmom". Bivši ministar kulture Marcelo Calero kazao je da je govor njegovog nasljednika na dužnosti "vrlo direktna i besramna apologija nacizma" i da video snimak "emulira naci-fašističku estetiku".

Predsjednik Bolsonaro je rekao da ministar zbog "nesrećne izjave, iako se izvinio, ne može ostati na funkciji".

Bolsonaro je, međutim, podržao Alvimovu inicijativu za reformu politike kulture: da se sa 4,9 miliona dolara podstakne produkcija književnosti, pozorišta, opere, muzike i drugih umjetnosti u duhu nacionalizma i religije.(Vijesti.ba / FoNet)

Izdvajamo