11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

17.01.2020 / 20:37 BiH - U Sarajevu

Mališani iz RS s reisom Kavazovićem: Moj bosanski jezik

Mališani iz RS s reisom Kavazovićem: Moj bosanski jezik
Foto: MINA - Vijesti.ba

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović susreo se danas s 15 učenika s područja Kotor-Varoši, Prijedora, Prnjavora, Bratunca, Potočara i Srebrenice.

 Ovi učenici proteklih nekoliko dana zimskog rada provode u Sarajevu u organizaciji Udruženja građana "Svitanje".

Naime, u okviru projekta "Moj bosanski jezik" za djecu na području bh. entiteta Republika Srpska raspisan je konkurs za izbor najboljih literarnih radova na bosanskom jeziku vezanih za bosansku kulturu i tradiciju. Autori najboljih radova nagrađeni su stipendijama i sedmodnevnim boravkom u Sarajevo za vrijeme zimskog raspusta, prenosi MINA.

- Ove godine je raspisan konkurs o temi "Moje mjesto na bosanskom ćilimu". Od prispjelih 35 radova prva tri rada su nagrađena godišnjom stipendijom, a najboljih 15 smo doveli u Sarajevo na raspust. Djeci smo pripremili bogat edukativno-zabavni sadržaj. Kreativne radionice, plivanje, sankanje, kuglanje, obilazak muzeja, medijskih, TV i radio kuća itd. S djecom su stigle i dvije učiteljice koje su najviše motivirale djecu da učestvuju u projektu, a s djecom su svakodnevno i naši volonteri - istakli su organizatori.

Pobjednik ovogodišnjeg konkursa je Elmin Bećirović, učenik VI razreda iz Srebrenice, i ovom prilikom je reisu-l-ulemi pročitao svoj rad. Reisu-l-ulema je uputio čestitke pobjedniku kazavši da odavno nije čuo ljepše riječi o Srebrenici koja zauzima posebno mjesto u njegovom srcu. On je, također, ovom prilikom izrazio i podršku Islamske zajednice ovom, kako je istaknuo, hairli projektu za našu djecu u manjem bh. entitetu.

Ciljevi projekta su promocija bosanskog jezika, pisane riječi i bh. identiteta i kulture, posebno nakon intenzivnog pritiska na bosanski jezik u bh. entitetu Republika Srpska u proteklom periodu. Među ciljevima su i motiviranje djece na pisanje i čitanje, a projektom se žele animirati i mladi ljudi na društveno koristan rad i pružanje podrške povratničkoj populaciji.

Ove godine generalni pokrovitelj projekta je Grad Sarajevo. Rijaset Islamske zajednice kroz svoje uprave je također i ove kao i prethodnih godina osigurao smještaj djeci, poklone i druge neophodne materijale za realizaciju projekta.(Vijesti.ba / Preporod)

Izdvajamo