5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

17.01.2020 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Popov: Aleksandar Vučić svojata Republiku Srpsku

Popov: Aleksandar Vučić svojata Republiku Srpsku
Foto: Vijesti.ba

Kontradiktorne su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali iz njih se zasigurno može protumačiti da on svojata Republiku Srpsku.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada i kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov.

Podsjetimo, Vučić je rekao da je sretan zbog postojanja Republike Srpske, ali i da "nikada nije doveo u pitanje integritet BiH". Također, srbijanski predsjednik naveo je da Republika Srpska ne može opstati bez Srbije, ali i dodao da ne zna kako bi Srbija preživjela da poslije svega što joj se desilo ostane i bez Republike Srpske.

Ova druga Vučićeva rečenica, smatra Popov, u suprotnosti je s prvom u kojoj tvrdi kako nikada nije dovodio u pitanje integritet BiH.

- Ukoliko se pođe od toga da on stalno govori kako ne dovodi u pitanje opstanak i integritet BiH, onda je ovo potpuno suprotno - zato što je to svojatanje jednog entiteta nezavisne države BiH - mišljenja je Popov.

Ocjenjuje nedopustivim da se Srbija nikako ne ograđuje od izjava člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i lidera SNSD-a - poput, recimo, Dodikovih tvrdnji da je RS država ili njegovih čestih najava otcjepljenja RS-a od Bosne i Hercegovine.

- To svakako nije dobro, ukoliko Beograd i Sarajevo žele da imaju dobre odnose - smatra Popov.

Prokomentarisao je i Dodikovu izjavu, u kojoj je poručio da Republiku Srpsku za deset godina vidi, ako ne kao samostalnu državu, onda svakako što bliže državnom jedinstvu sa Srbijom.

- To je u njegovom maniru. Slične izjave davao je i ranije. Nastavak je to njegove priče kojom dovodi u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine. Kada mu odgovara Dejtonski sporazum, onda mu je on sveto slovo, ali kada treba poštovati ono što u tom sporazumu piše, onda se na to oglušuje. Najbolji primjer je Dodikovo nepoštivanje stavova Ureda visokog predstavnika (OHR), koji je ujedno i vrhovni tumač tog istog Dejtonskog sporazuma - potcrtava Popov.

Naglašava da nije samo sada slučaj da se srbijanske vlasti ne žele ograditi od opasnih Dodikovih izjava, jer to nisu željele uraditi ni one prethodne.

- Izgleda da je Dodik sa svima njima u veoma dobrim odnosima. Međutim, i državni organi, ali i zvaničnici Srbije zaista bi se morali ograđivati od Dodikovih izjava, koje dovode u pitanje i Dejtonski sporazum i cjelovitost BiH - zaključuje Popov u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo