7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

17.01.2020 / 20:00 Ekonomija - Nermin Džindić

Potreban zakon o električnoj energiji i plinu na nivou BiH

Potreban zakon o električnoj energiji i plinu na nivou BiH
Foto: Vijesti.ba

Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH, kazao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ da BiH, odnosno Federacija neće ugasiti termoelektrane niti rudnike, kako je to na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH predlagao direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

Dovoljne količine

- Nama je samo problem što imamo blokove stare više od 50 godina i što ovi blokovi ne ispunjavaju nikakve uvjete. Njih moramo ugasiti i napraviti alternativne blokove koji će nadomjestiti dovoljnu količinu električne energije za domaću potrošnju. To je kraj priče što se tiče termoelektrana i rudarenja – kazao je Džindić.

Zalažući se za obnovljive izvore energije, kako ističe ministar, Kopač je kazao da se u ovom trenutku nigdje u EU ne grade termoelektrane. Istina je da se dvije grade u Poljskoj i bit će najveće u Evropi.

Ipak, kako ističe, Federacija ima plan prestrukturiranja kompletnog elektroenergetskog sektora.

- Taj dokument je u parlamentarnoj proceduri. Kada bude usvojen, rudnici će morati svesti proizvodnju na onu količinu koja će biti dovoljna da se dobije električna energija za domaću potrošnju – rekao je Džindić.

Što se tiče obnovljivih izvora energije, koje potencira Energetska zajednica, BiH investira onoliko koliko može.

- Mi smo na nivou prošle godine proizveli polovinu električne energije iz obnovljivih izvora energije, ali za domaću potrošnju. Dakle, ono što treba za Federaciji za domaću potrošnju, mi već proizvodimo 50 posto, vjetar, hidro... I s tog stanovišta već smo u puno boljoj poziciji nego mnoge evropske države – naglasio je Džindić.

S tim u vezi, kaže da će biti realizirani i mnogi projekti, a jedan od njih je i vjetropark „Podveležje“. Također, tu je i izgradnja hidroelektrane Vranduk, dvije hidroelektrane na Bosni - Janjići i Kovaniči, a radi se i studija za i najveću hidroelektranu u BiH koja treba biti izgrađena na Drini u Goraždu.

Otkočiti zastoj

Što se tiče ispunjenja obaveza prema Energetskoj zajednici, Džindić ističe da je Federacija ispunila 80 posto, a RS 40.

- Zaključci usvojeni u Parlamentu FBiH osigurat će da se otkoči svaki zastoj koji se desi u ispunjavanju ostatka naših obaveza. Trenutno najveći problem, odnosno zastoj je to što nije usvojen zakon o električnoj energiji i plinu na državnom nivou. Mi smo kroz zaključak Parlamenta zamolili Vijeće ministara da usvoje taj zakon – dodao je Džindić.

Stanje bolje nego što je Kopač naveo

- Nažalost, Kopač je iznio puno stvari koje nisu onakve kakve su prezentirane. Ali mi smo mu kroz diskusiju pokazali šta je prava istina. Na kraju je i on sam priznao da neke stvari bolje stoje nego što je naveo – doda je Džindić.



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo