°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

17.01.2020 / 13:34 BiH - Zakon o uzurpacijama

Ustavni sud RS: Bošnjacima se ne otima zemlja

Ustavni sud RS: Bošnjacima se ne otima zemlja
Ustavni sud RS / Vijesti.ba
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) utvrdilo je danas da Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Kako navode, Vijeće je svoj stav o nepostojanju povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda u odnosu na osporeni Zakon obrazložilo, pored ostalih razloga, prevashodno činjenicom da se nijednom odredbom predmetnog Zakona ne daje prednost bilo kojem konstitutivnom narodu, niti se pravi razlika među njima.

Po ocjeni Vijeća, odredbe Zakona o kojem je riječ su opšteg karaktera i jednako se odnose na sve građane RS, te da nijedan konstitutivni narod njegovim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju prava zajemčenih Ustavom RS.

Narodna skupština je ovaj zakon izglasala na sjednici održanoj 28. novembra 2019. godine.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, jer smatraju da bi stupanjem na snagu tog zakona praktični bila onemogućena restitucija zemljišta koje je bespravno oduzeto u periodu do 6. aprila 1941. godine, odnosno pod određenim pretpostavkama i na zemljištu oduzetom do 31. decembra 1955. godine.

-Nesporno je da je u tom periodu, od strane tadašnjih režima, u pravilu bez adekvatne naknade, oduzimano zemljište, čiji su raniji vlasnici i njihovi nasljednici u značajnom broju bile osobe bočnjačke nacionalnosti - upozoravali su iz ovog kluba.

Primjena ovog zakona, bez prethodnog donošenja i provedbe propisa o restituciji, dovest će, smatrali su, do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, te zbog toga smatraju da ne treba dozvoliti njegovo stupanje na pravnu snagu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo