1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać -1°C

17.01.2020 / 13:25 Obrazovanje - Mostar

Ministar Hadžović potpisao Memorandum o mirovnom obrazovanju

Ministar Hadžović potpisao Memorandum o mirovnom obrazovanju
Foto: Vijesti.ba
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović potpisao je Memorandum o razumijevanju i Platformu za mir za USAID-ov projekt PRO-budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost).

Hadžović je stavljanjem svog potpisa na ovaj dokument postao prvi ministar u državi koji je potpisao dokument o mirovnom obrazovanju, potvrđeno je iz resornog ministarstva.

O konceptu edukacije s fokusom na mir, kako se navodi, razgovarao je s predstavnicama organizacije Chatolic Relief Services Editom Čolo-Zahirović i Renatom Dlouhi-Kastelic.

Tom prilikom su, kako se navodi u saopćenju, predstavljena dosadašnja iskustva kroz projekt ”Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost” te je dogovorena podrška PRO-budućnost projektima koji su u interesu unapređenja sistema obrazovanja i društva HNK.

Projekt PRO-Budućnost je USAID-ov projekt koji Catholic Relief Services (CRS) implementira u saradnji s partnerima.

Predstavnice CRS-a su, govoreći o oblastima mirovnog obrazovanja, naglasile kako obuhvata: globalno obrazovanje, obrazovanje za ljudska prava, obrazovanje u rješavanju sukoba, obrazovanje za multikulturalnost i međureligiju te obrazovanje za životnu sredinu.

”Principi i metode poučavanja koje su kompatibilne s ciljevima mirovnog odgoja su holistički, participativni, kooperativni, iskustveni i humanistički. Holističko obrazovanje ne ograničava se na parametre činjenica i pojmova, već promiče kognitivne, afektivne i bihevioralne ciljeve učenja”, ističu iz resornog ministarstva.

Koncepti metoda u pedagogiji mirovnog obrazovanja, kako se ističe, dozvoljavaju učenicima pored prikupljanja znanja da stječu praktične vještine i kompetencije i preko mirovnih oblasti, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo