3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.01.2020 / 20:00 BiH - Dobar odaziv

Zastupnici daju podršku: Dio paušala za MC Srebrenica-Potočari

Zastupnici daju podršku: Dio paušala za MC Srebrenica-Potočari
Foto: Vijesti.ba
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari predstavio je javnosti program "Zastupnici/e za Memorijalni centar", u okviru kojeg planira značajnije uključivanje izabranih predstavnika u državnim, entitetskim i kantonalnim zakonodavnim tijelima u aktivnosti ove institucije.

Parlamentarci koji se uključe u ovaj program, podržavat će Memorijalni centar Srebrenica-Potočari izdvajanjem redovne simbolične mjesečne donacije od 100 KM od svoje naknade za rad (paušala), a ova sredstva će biti iskorištena za namjensku podršku aktivnostima posebnih programskih aktivnosti rada sa domaćim i međunarodnim partnerima, te uključivanja mladih na istraživanju genocida u Srebrenici.

Podršku je javno obznanio Zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Elvis Vreto, a nekoliko zastupnika u parlamentima BiH i FBiH potvrdilo je u razgovoru za Vijesti.ba da će se odazvati pozivu i podržati ovu inicijativu.

"Vrlo rado ću pomoći financiranju Memorijalnog centra na način da izdvajam dio primanja na ime osiguranja financiranja aktivnosti Memorijalnog centra. S druge strane, smatram da je potrebno sistemski riješiti pitanje financiranja, opstanka i redovnih aktivnosti centra. Svjestan da to neće biti lako očekujem da će bar pokušati naći sistemsko okruženje", kazao je za Vijesti.ba predsjednik SDP-a BiH i zastupnik u Parlamentu BiH Nermin Nikšić.

Podršku Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari potvrdili su za naš portal zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, kao i zastupnici DF-a Zlatan Begić i Dženan Đonlagić.

"Da. Podržavam u potpunosti ovaj predloženi Program. I prije podnošenja ove inicijative, uplatio sam donaciju Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari", potvrdio nam je državni zastupnik Dženan Đonlagić.

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović kazao nam je da već podržava rad Memorijalnog centra, te da će to nastaviti raditi i u budućem periodu.

“Nerado govorim o tome sta, koga i koliko podržavam. Mislim da to ne treba biti stvar koja se koristi za ličnu promociju. Ako vec insistirate na komentaru da li sam spreman u ličnom kapacitetu pomoći Memorijalni centar Srebrenica-Potočari onda ću reći da sam nedavno, prije početka ove akcije samoinicijativno i bez ičijeg poziva, već uplatio određena sredstva MC Srebrenica Potočari što je moguće i dalo ideju za ovakvu aktivnost koju naravno da podržavam. I dalje ću, kao i do sada, u okviru svojih mogućnosti pomagati sve one institucije, aktivnosti i pojedince za koje smatram da to treba učiniti, a rad MC Srebrenica Potočari je sigurno jedna od takvih institucija”, kazao je za Vijesti.ba Saša Magazinović.

Zastupnike SBB-a tokom dana nismo uspjeli telefonski kontaktirati, ali je od ranije poznato da je SBB-ova državne zastupnica i aktuelna ministrica turizma u Vladi FBiH Edita Đapo među prvima napravila konkretne poteze pitanju pomoći Memorijalnom centru.

Naime, Vlada FBiH je na njenu inicijativu donijela odluku o sufinansiranju projekta „Rekonstrukcije dijela prostora u kompleksu Centra - zamjena krova hale bivše Tvornice akumulatora“ u iznosu od 100.000 KM.

- Bosna i Hercegovina i njene institucije na svim nivoima imaju obavezu da čuvaju sjećanje i odaju počast žrtvama genocida kako se nešto takvo više nikada i nikome ne bi dogodilo. Stoga se nadam da će primjer Vlade Federacije BiH slijediti i vlade na drugim nivoima, jer je Srebrenica podsjećanje i opomena kako za današnje, tako i buduće generacije - kazala je Edita Đapo.

Podršku ovoj inicijativi najavio je i zastupnik u Parlamentu FBiH iz redova Nezavisnog bloka Amer Obradović.

"Svaki mjesec izdvajam 520 KM za Fond solidarnosti Nezavisnog bloka iz kojeg finansiramo studente. Znači 20 posto plate izdvajam. Podržavam i ovu inicijativu i podržat ću Memorijalni centar u Srebrenici", kazao je za naš portal zastupnik Amer Obradović.   

Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Osman Ćatić kazao je za Vijesti.ba kako će se odazvati pozivu i dati svu potrebnu podršku radu Memorijalnog centra, jer smatra da je neophodno da se svi uključe kako bi se sačuvalo sjećanje na genocid nad Bošnjacima.  

(Vijesti.ba)

Izdvajamo