17°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

15.01.2020 / 11:22 Regija - Ilegalno ušli u Hrvatsku

Dvoje Kineza u prtljažniku automobila ušlo iz Srbije, otkriveni pred Slovenijom

Dvoje Kineza u prtljažniku automobila ušlo iz Srbije, otkriveni pred Slovenijom
Foto: Pixsell / Vijesti.ba
Kineskinja Yinxiong Han koja je sa sunarodnjakom Lyu Xiucou u prtljažniku automobila ilegalno ušla u Hrvatsku iz Srbije da bi bili otkriveni tek pred ulaskom u Sloveniju, prebačena je u Prihvatni centar za strance do provođenja odluke o protjerivanju u Kinu ili, ...

... uz njen pristanak, u neku drugu zemlju.

Odlukom Upravnog suda u Zagrebu potvrđeno je rješenje Postaje granične policije Bregana o protjerivanju Kineskinje koja je, kako se ističe u sudskoj odluci, ''preko nepoznatog graničnog prijelaza'' 27. prosinca oko 13 sati sa svojim sunarodnjakom u prtljažniku osobnog vozila ilegalno ušla iz Srbije u Hrvatsku.

Kako se ističe, istog su dana nakon nekoliko sati vožnje stigli na nepoznato mjesto u Hrvatskoj gdje su ih čekala dva vozača nakon čega su ušli u prtljažnik, prema svemu sudeći, drugog automobila i nastavili putovanje do granice sa Slovenijom gdje ih je na Bregani oko 19 sati zaustavio i u prtljažniku pronašao hrvatski policajac.

Tijekom saslušanja utvrđeno je da je kineska državljanka još krajem listopada prošle godine došla u Beograd gdje je sa svojim ''agentom'' dogovorila prebacivanje u Italiju preko Hrvatske. Taj ''aranžman'' trebao je biti plaćen nakon dolaska u Italiju, a prilikom policijskog privođenja ustanovljeno je da kod sebe ima samo 20 eura, prenosi Hina.

Kako u policiji ističu, ''individualnom procjenom u skladu s pravilom razmjernosti'' utvrđeno je da se boravak do njezinog prisilnog udaljenja iz Hrvatske ne može osigurati primjenom blažih mjera – pologom isprava ili putnih karata i financijskih sredstava te joj je u ''svrhu ograničenja slobode kretanja'' do protjerivanja bio određen smještaj u Prihvatnom centru za strance na najkraće moguće vrijeme, a najduže do jednog mjeseca.

''Imajući u u vidu da je državnu granicu prešla nezakonito sakrivena u prtljažniku automobila, ocijenjeno je da se pologom putne isprave ne bi postigla svrha, jer navedeno strankinju ne bi spriječilo u ponovnom pokušaju nezakonitog prelaska granice s namjerom odlaska u Italiju'', ističe se u rješenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo