19°C
Mostar 25°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

15.01.2020 / 08:08 BiH - Svjetski dan vjerskih sloboda

Ombudsmani BiH pozivaju na poštovanje sloboda i različitosti

Ombudsmani BiH pozivaju na poštovanje sloboda i različitosti
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine  Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić, povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda 15. januara, pozivaju na poštovanje sloboda i različitosti, promovisanje tolerancije i dijaloga, te izgradnju društva ...

... u kojem svaki pojedinac ili grupa imaju mjesto i osjećaju se uključeni.

Ombudsmani ističu da je Bosna i Hercegovina obavezna da osigura svim građanima vjerska prava i slobode bez diskriminacije, po bilo kome osnovu.

Ta obaveza proističe iz osnovnih postulata demokratije i demokratskog društva, u kome svako ima pravo na slobodu vjeroispovijesti, što podrazumijeva slobodu da svaki čovjek, sam ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, manifestuje svoju vjeru ili uvjerenje podučavanjem, običajima, molitvom i obredom.

Pošto je bitno da ljudska prava budu zaštićena pravnim poretkom, ombudsmani ističu da je i pravo na slobodu vjeroispovijesti u BiH utemeljeno na Ustavu BiH, po kome BiH i entiteti će osigurati najviši nivo ovih prava i sloboda, a čiji standardi su predviđeni i međunarodnim aktima, kao što su Univerzalna deklaracija UN, Pakt o političkim i građanskim pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima i građanskim slobodama, koji imaju prioritet u primjeni nad svim ostalim zakonima.

Ombudsmani stoga smatraju da su neophodne neprekidne mjere na uspostavljanju međunarodnih standarda kojima se garantuju i osiguravaju vjerske slobode, kako većinskih, tako i manjinskih naroda u BiH, a posebno na podizanju svijesti kod građana i u institucijama o potrebnom visokom stepenu nacionalne i vjerske tolerancije u BiH, kao veoma važnom standardu za multietnička i multivjerska društva, kao što je to BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo