3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

14.01.2020 / 20:00 Politika - Dodik protiv?

Ugovor za PISA testiranje na narednoj sjednici Predsjedništva BiH

Ugovor za PISA testiranje na narednoj sjednici Predsjedništva BiH
Foto: Vijesti.ba
U bh. medijima je objavljena informacija kako Predsjedništvo BiH još uvijek nije potpisalo ugovor kojim odobrava provođenje PISA testiranja 2021. godine, iako je to bilo najavljeno.

Ova činjenica dovodi u pitanje testiranje uopće, nakon što su rezultati za BiH u prošlpj godini bili porazni.

Naredno PISA testiranje u BiH trebalo bi biti provedeno naredne godine, a da li će se to dogoditi zavisi od toga da li će Predsjedništvo BiH potpisati ugovor kojim će se to odobriti. Rok još nije proša, a iz nevladinog sektora je pojašnjeno kako su provedene sve pripremne radnje te da se čeka Predsjedništvo BiH.

Navodno se potpisivanju ugovora protivi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, odnosno provođenju PISA testiranja u Republici Srpskoj na način kako je to predviđeno.

Međutim, prema informacijama s kojima raspolažemo, potpisivanje ugovora naći će se kao tačka dnevnog reda na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH. Također, vrlo je vjerovatno da bi Dodik mogao biti preglasan od strane Komšića i Džaferovića, a ostaje da se vidi da li će s tim u vezi Dodik potegnuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo