14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

14.01.2020 / 15:07 Svijet - UN saopćile

Skoro 1.000 migranata prinudno vraćeno u Libiju u ovoj godini

Skoro 1.000 migranata prinudno vraćeno u Libiju u ovoj godini
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Teški sukobi izazvali su rastući egzodus migranata iz Libije, ali ih je skoro 1.000 presretnuto na moru i prinuđeno da se vrati u ratom razorenu zemlju od 1. januara, saopćile su UN u utorak.

Od početka godine, skoro 1.000 migranata napustilo je Libiju morskim putem, sudeći po podacima Međunarodne organizacije za migracije, koja je dodala da je ogromna većina njih poslana nazad u Libiju i pritvorena.

- Najmanje 953 migranata, među kojima je 136 žena i 85 djece, vraćeno je na libijske obale u prve dvije sedmice 2020. godine - izjavila je glasnogovornica IOM-a Safa Msehli novinarima u Ženevi.

- Većina ih je poslana u Tripoli i odvedeni su u pritvorske centre - dodala je ona.

Na zahtijev Italije, libijska obalna straža redovno blokira migrante da se domognu Evrope.

Grupe za ljudska prava optužuju libijske vlasti da presreću migrante na Mediteranu i vraćaju ih u pretrpane pritvorske centre, u kojima su mnogi od njih žrtve zlostavljanja ili prinudnog rada.

Povećanje broja odlazaka migranata uslijedilo je nakon naglog jačanja nasilja u Tripoliju, koje je privremeno posustalo prekidom sukoba tokom vikenda, ali međunarodna zajednica do sada nije bila u stanju da osigura dugoročno primirje.

Libijski moćnik Khalifa Haftar i njegovi saveznici u ponedjeljak su doputovali u Moskvu na raazgovore s međunarodno priznatom vladom predvođenom Fayezom al-Sarrajom, sa sjedištem u Tripoliju.

Razgovori su pojačali nade u okončanje borbi koje su razorile Libiju od ustanka uz podršku NATO-a iz 2011. godine u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik Moamer Gaddafi.

Haftar je, međutim, u utorak napustio Moskvu bez potpisivanja sporazuma o dugoročnom primirju koji bi okončao višemjesečne sukobe.

Libija je postala velika ruta za migrante koji pokušavaju da se domognu Evrope, posebno nakon intenziviranja borbi između suparničkih grupa koje su uslijedile nakon Gaddafijevog pada, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo