12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

14.01.2020 / 13:02 BiH - Sastanak u Sarajevu

Pregovori o poboljšanju statusa radnika u ustanovama socijalne zaštite u KS

Pregovori o poboljšanju statusa radnika u ustanovama socijalne zaštite u KS
Foto: Fena / Vijesti.ba
Resorno ministarstvo u Kantonu Sarajevo otvorilo je danas pregovore s predstavnicima sindikalnih organizacija ustanova socijalne zaštite, direktorima ustanova, kao i predstavnicima Sindikata državnih službenika i namještenika o izjednačavanju prava radnika ...

... u toj oblasti s uposlenicima u zdravstvu, obrazovanju ili policiji.

Medicinske sestre i tehničari u socijalnim ustanovama u značajno su lošijoj poziciji od njihovih kolega, a ista je situacije i sa ostalim uposlenicima ustanova socijalne zaštite koji rade sa osuđenicima, ovisnicima o psihoaktivnim supstancama, duševnim bolesnicima, žrtvama nasilja i nasilnicima, žrtvama trgovine ljudima te djecom s teškoćama u razvoju.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija istaknuto je danas da namjerava u procesu pregovaranja otkloniti te nepravde uz poboljšanje kvaliteta usluge korisnicima.

- Najviša plata u ustanovama socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo je plata direktora koja iznosi oko 1.600 KM. Stručni radnici su plaćeni značajno manje nego u svim drugim ustanovama, zbog čega veoma često kvalitetan kadar odlazi - ističe Garibija.

Osobe s visokom stručnom spremom primaju manje plate nego vozači u nekim preduzećima ili tehničari u nekim javnim ustanovama, kazao je ministar, istovremeno napominjući da uposlenici ustanova socijalne zaštite nisu tražili povećanje osnovice i koeficijenata, nego ujednačavanje prava, izražavajući nadu da će to biti učinjeno u toku ove godine.

Ministar je pojasnio da kada bi se uvažile sve ispravke koje sindikat traži, uvjeti rada u ustanovama socijalne zaštite, a naročito plate, ostale bi značajno manje nego u drugim javnim institucijama, ustanovama i preduzećima.

Vlada Kantona Sarajevo planira usvojiti poseban zakon kojim bi se regulirale plate svih uposlenika u institucijama i ustanovama Kantona Sarajevo, a čime bi se mogla otkloniti nepravda kreirana nejednakim pristupom.

Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe sastavljene od predstavnika Ministarstva, Sindikata državnih službenika i namještenika, kao i predstavnika rukovodstava i predstavnika sindikalnih organizacija svih ustanova.

U naredne dvije sedmice radna grupa trebala bi usaglasiti zajedničke prijedloge izmjena koji bi se trebali unijeti u Pravilnike u radu svih ustanova socijalne zaštite, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo