2°C
Mostar 9°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

14.01.2020 / 11:50 BiH - Osvrt

Novi propagandni udar iz Beograda na Šefika Džaferovića

Novi propagandni udar iz Beograda na Šefika Džaferovića
Foto: Vijesti.ba

Srbijanska obavještajna i propagandna služba ni 25 godina nakon završetka rata u BiH i neuspjeha na putu ostvarenja zamišljenog cilja stvaranja etnički čiste Velike Srbije ne može da prihvati poraz već nastavlja širiti brutalne laži u koje može povjerovati samo srpski nacionalista potpuno ispranog mozga.

Obavještajna služba Srbije preko režimskog tabloidnog lista Večernje novosti plasirala propagandni tekst u kojem navode kako je aktuelni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sa nedavno ubijenim iranskim generalom Qasemom Soleimanijem pripremao napade na Srbe!

„Džaferović, koji je poznat po tome što je za vreme rata izdavao i bosanska dokumenta pripadnicima zloglasnog odreda "El mudžahedin", susreo se i bio je u koordinaciji sa iranskim generalom Sulejmanijem gde god je trebalo da učestvuju pripadnici Iranske nacionalne garde u napadima i zločinima na Srbe i srpske položaje“, navode Novosti u svom propagandnom tekstu.

Potpuna pogubljenost srbijanske obavještajne službe ogleda se u ovoj rečenici. Naime, oni u jednoj rečenici dovode u vezu odred El Mudžahid i ubijenog generala Soleimanija, što je previše i za malu djecu. Odred El Mudžahid sačinjavali su sunitski muslimani dok general Soleimani pripada šijitskom ogranku islama koje većina sunita smatra otpadnicima od islama i ne priznaje ih za muslimane. Jedino je u srpskom propagandnom sistemu moguće zamisliti šijitskog generala koji predvodi sunitske borce.

Ovaj propagandi tekst nema skoro nikakve veze sa Soleimanijem, već je usmjeren protiv Džaferovića u još jednom pokušaju njegovog povezivanja s ratnim zločinima, iako je jasno da je riječ o potpunoj laži, dok je Soleimanijeva nedavna smrt samo dobro došla srpskim propagandistima da sklope priču.

Šefik Džaferović je „kriv“ što govori ono što srbijanskom aktuelnom režimu smeta, pa predsjednik Aleksandar Vučić i BIA, stvarni trovači i rušitelji mira u regionu, koriste svaku priliku da mu podmetnu neku laž preko svojih odanih medija kako što su u ovom slučaju agencija Tanjug i list Večernje novosti. Ova nekada ugledna evropska agencija danas je pred gašenjem i služi samo za plasiranje vijesti u korist Vučićevog režima, dok su Novosti odigrale glavnu ulogu u veličanju Miloševićevog režima tokom agresije na BiH, Hrvatsku i Kosovo. Od tada do danas ostale su na istim pozicijama.

Povod za napad ovaj put je vjerovatno i posjeta Šefika Džaferovića Memorijalnom centru Potočari 9. januara. Dok je srbijanski i republičkosrpski režim u Banja Luci paradirao i veličao ratne zločince, pri tome paradi i obilježavanju tog neustavnog dana nije prisustvovao niko osim predstavnika Rusije, Džaferović je bio u Potočarima i odavao počast nevino ubijenim žrtvama genocida. To je nešto što bode direktno u srce svakog srpskog nacionalistu.

Napadi na Džaferovića, dakle, samo su nastavak jedne iste priče koja ima za cilj izjednačiti agresora i žrtvu i promijeniti istinu o ratu u BiH.

Istina koju o časnoj borbi Armije RBiH, ali i agresorima govori Džaferović očigledno je bolna i neprijatna.

Ni jednog mudžahedina nije bilo u Banja Luci 1992. godine ali su svi tamošnji muslimani protjerani i uklonjeni su tragovi njihovog vjekovnog postojanja. Mudžahedina nije bilo ni u Podrinju, nego su zvjerski pobijeni i protjerani upravo bosanski muslimani.

Protiv istine se ne može. Onima koji je ne žele čuti, ostaje jedino da se služe najbrutalnijim lažima.


H.LJ


(Vijesti.ba)

Izdvajamo