22°C
Mostar 26°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

14.01.2020 / 10:32 BiH - Rezolucija

Kongres SAD: Suleimani pripremao terorističke napade u BiH

Kongres SAD: Suleimani pripremao terorističke napade u BiH
Foto: Vijesti.ba
U Rezoluciji koju je američki Kongres predložio 9. januara, otkriva se da je iranski general Qassem Suleimani planirao brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljane SAD-a.

- Rezolucija 466. otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Suleimani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini - piše, između ostalog, u današnjem izdanju Dnevnog avaza.

Kongres tvrdi da je Suleimani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD-a i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Navodi se da je, između ostalog, Suleimani planirao napade i 31.decembra 2019.godine na ambasade SAD-a u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama.

Suleimanijevo ubistvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošle sedmice Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.

On je ubijen 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.

Likvidaciju Suleimanija naredio je lično američki predsjednik Donald Trump zbog, kako je rekao, planiranih napada na državljane SAD i njihove ambasade.      

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo