25°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

14.01.2020 / 10:29 BiH - Predstavljen program

Zastupnici/e za Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Zastupnici/e za Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
Arhiv / Vijesti.ba
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari danas je predstavio javnosti program "Zastupnici/e za Memorijalni centar", u okviru kojeg planira značajnije uključivanje izabranih predstavnika u državnim, entitetskim i kantonalnim zakonodavnim tijelima u ...

... aktivnosti ove institucije, javlja Anadolu Agency (AA).

"Cilj nam je razviti široku mrežu izabranih predstavnika sa svih razina vlasti koji su uključeni u procese donošenja odluka, kako bi imali na raspolaganju adekvatne informacije o našim aktivnostima. U toj saradnji je od posebne važnosti zagovaranje donošenja zakonske regulative o zabrani negiranja i minimiziranja genocida, zajedničko djelovanje na borbi protiv govora mržnje te povezivanje sa različitim međunarodnim partnerima koji će doprinijeti podizanju svijesti o činjenicama vezanim za genocid u Srebrenici", poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

S obzirom da su već u toku pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, iz Memorijalnog centra poručuju da je svaki oblik podrške važan, a da je uključivanje zastupnika/ca na ovaj način, prilika da saradnja na promicanju istine o genocidu pređe granice etničkih ili političkih podjela u Bosni i Hercegovini.

"Parlamentarci koji se uključe u ovaj program, podržavat će Memorijalni centar Srebrenica-Potočari izdvajanjem redovne simbolične mjesečne donacije od 100 KM od svoje naknade za rad (paušala), a ova sredstva će biti iskorištena za namjensku podršku aktivnostima posebnih programskih aktivnosti rada sa domaćim i međunarodnim partnerima, te uključivanja mladih na istraživanju genocida u Srebrenici", dodaju iz Memorijalnog centra.

U posljednjoj sedmici augusta 2020. godine, Memorijalni centar će upriličiti poseban događaj i zajedničku posjetu inicijative "Zastupnici/e za Memorijalni centar", kada će javnosti biti prezentirani rezultati rada ove inicijative.

Također, ova inicijativa treba postati osnov za proaktivno zagovaranje zakonskih rješenja u pravcu zabrane negiranja i minimiziranja genocida, zajedničkih projekata podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici te značajnije međunarodne saradnje s parlamentima i predstavničkim tijelima u drugim zemljama na zaštiti sjećanja na genocid u Srebrenici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo