16°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

14.01.2020 / 08:03 Politika - Direktor Sekretarijata EZ

Kopač na sjednici Parlamenta FBiH zbog Bloka 7

Kopač na sjednici Parlamenta FBiH zbog Bloka 7
Janez Kopač / Vijesti.ba
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač danas će prisustvovati tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

Potvrdio je to predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju tog doma Safer Demirović navodeći da će poslanici razmatrati mnoga pitanja iz energetskog sektora među kojima će u fokusu biti "izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla i zagađenje zraka".

''Bit će riječi o državnoj pomoći u vezi s izdavanjem garancije Vlade Federacije BiH za izgradnju Bloka 7, kao i regulativi o električnoj energiji, gasu, okolišu, a posebno onoj koja je vezana za obnovljive izvore energije'', rekao je Demirović uoči današnje sjednice.

Na sjednici se očekuje prisustvo predstavnika resornih ministarstava, kao i organizacija civilnog društva koja se bave poboljšanjem uvjeta u energetskom sektoru na nivou Federacije BiH.

Predstavnički dom PFBiH prošle je godine usvojio odluku o davanju garancija Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod kineske banke za projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Energetska zajednica, ali i EU ranije su apelovali na zastupnike da izdatu garanciju ne usvoje jer, kako navode, može sadržavati elemente nelegalne državne pomoći.

Nakon ispunjenih formalno pravnih uslova, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je uvođenjem u posao izvođača radova počela je krajem 2019. godine pripremne radove za izgradnju zamjenskog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Vrijednost izgradnje cijelog projekta procijenjena je na 750 miliona eura, a trebao bi biti završen do kraja 2024. godine.

U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Živinica u narednom periodu.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine tvrde da je po svim tehničko-tehnološkim parametrima Blok 7 usklađen s najstožijim zahtjevima evropskih direktiva i domaćim zakonodavstvom.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo