21°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

13.01.2020 / 20:22 Svijet - Francuski predsjednik

Macron traži od čelnika Sahela da osude antifrancusko raspoloženje

Macron traži od čelnika Sahela da osude antifrancusko raspoloženje
Emmanuel Macron / Vijesti.ba
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak će insistirati od petorice zapadnoafričkih čelnika da osude antifrancusko raspoloženje u njihovim zemljama zbog francuskog bavljenja pobunom islamskih militinata ili će riskirati povlačenje francuskih vojnika iz regije.

Macron je sazvao čelnike Malija, Burkine Faso, Čada, Nigera i Mauritanije u grad Pau u sjeverozapadnoj Francuskoj kako bi raspravljali o borbi protiv pobunjenika u Sahelu, regiji neposredno iza Saharske pustinje.

Francuska, bivša kolonijalna sila, ima 4.500 vojnika u Maliju i u široj regiji Sahela, ali se sigurnosna situacija tu progresivno pogoršava.  

Militanti povezani s al Qaedom i  Islamskom državom osnažili su svoje prisustvo, čineći velike površine teritorije nepristupačnim i jačajući etničko nasilje,  posebno u Maliju i Burkini Faso.

 Kritikovani u Francuskoj što dopuštaju da francuski vojnici budu blokirani u svojim naporima i suočavaju se s rastućim neprijateljstvom u zapadnoj Africi, Macron i francuska vlada postali su sve nezadovoljniji.

-  U posljednjih nekoliko sedmica razvio se narativ da francusko prisustvo više nije željeno, i potrebna su nam pojašnjenja za to - izjavila je ministrica oružanih snaga Florence Parly za France Info radio u subotu.

Macron je kazao u decembru kako želi od zapadnoafričkih čelnika pojašnjenje svojih namjera i potrebe „našeg prisustva“.  

- Ne možemo imati francuske vojnike na terenu u Sahelu kada postoji dvosmislen stav (vlasti) ka antifrancuskim pokretima i povremeno neprijateljski komentari političara i ministara – kazao je on.

Francuski vojnici pozdravljeni su kao heroji u 2013. kada je njihova intervencija pomogla u sprečavanju pomaka islamskih militanata ka malijskoj prijestonici Bamaku.

Njihova pozicija slabila je, međutim, kako se sigurnosna situacija pogoršavala. Najmanje 89 vojnika ubijeno je u napadima džihadista na vojnu bazu u Nigeru tokom vikenda, saopćila su četiri sigurnosna izvora.

 Samit se održava u Pauu, gradu poznatom po vojnoj bazi iz koje je nekoliko francuskih vojnika poginulo u sudaru helikoptera u Maliju u  u novembru.

Zvaničnik francuskog predsjedničkog ureda kazao je da se trebaju identifikovati zajednički neprijatelj, prioritetna područja i zajednički modus operandi u suočavanju s rastućim gubicima među lokalnim vojnicima.

- Opcija povlačenja, smanjenja naših obaveza u Sahelu, postavljena je za stol, ali će sve to biti u korelaciji s veoma bitnim postavkama: mjerenjem naših vojnih rezultata i poštovanja političkih obaveza koje su preuzeli naši sahelski partneri -  kazao je zvaničnik.

Dodao je da će Pariz nastaviti do ljeta da procjenjuje da li vojni i politički planovi još funkcioniraju.

Predstavnici Evropske unije također će se pridružiti samitu dok Francuska traži veću podršku saveznika, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo