7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

13.01.2020 / 12:06 Auto - Upozorenje grupacije

Štetni gasovi dva najprodavanija modela automobila u Evropi premašili ograničenja

Štetni gasovi dva najprodavanija modela automobila u Evropi premašili ograničenja
Foto: Ilustracija
Nova vozila sa motorima na dizelski pogon prelaze ograničenja za štetne izduvne gasove, saopćila je danas evropska grupacija za Saobraćaj i ekologiju (TiE).

Ova organizacija zatražila je od zastupnika Evropskog parlamenta da pooštre regulative za emisije štetnih gasova.

"Četiri godine nakon što je njemački proizvođač automobila Volkswagen priznao krivicu za lažiranje rezultata ispitivanja štetnih gasova, novi rezultati pokazuju da je u slučaju dva najprodavanija modela vozila u Evropi zagađenje česticama poraslo na 1.000 puta više tokom redovnog procesa čišćenja njihovih filtera protiv zagađenja", ističe u saopštenju TiE.

Prema rezultatima testova obavljenih na vozilima Nissan Qashqai i Opel Astra, premašeno je dozvoljeno ograničenje štetnih gasova od 600 milijardi čestica po kilometru, od 32 posto do 115 posto tokom automatskog čišćenja filtera.

Iz Opel Vauxhalla nisu mogli da komentarišu izvještaj jer, kako navode, nisu imali uvid u detalje ispitivanja TiE.

Iz Nissana je saopćeno da su sva njihova vozila i filter za prečišćavanje čestica u potpunosti u skladu sa regulativama o štetnim gasovima.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zagađenje štetnim česticama utiče više na ljude nego bilo koji drugi zagađivač.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo