19°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

13.01.2020 / 10:57 Crna hronika - Tužilaštvo Brčko distrikta

Optužnica protiv pripadnika HVO-a zbog zločina nad civilima u Brčkom

Optužnica protiv pripadnika HVO-a zbog zločina nad civilima u Brčkom
Foto: Vijesti.ba

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Halkića zbog sumnje da je u rujnu 1992. godine tijekom vojne akcije na bukvičkom platou, izvršio zlostavljanje i ubojstvo civila, koji nisu sudjelovali u neprijateljstvima.

Senad Halkić, rođen 1968. godine u Podgredini kod Cazina, optužen je da je kao zapovjednik izviđačko-diverzantskog voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s više pripadnika te formacije, fizički zlostavljao V. V., dok su V. Đ. i njegov maloljetni sin S. Đ. ubijeni hicima iz automatskog naoružanja, navodi se u optužnici.

Halkić je optužen je da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba nanosio povrede tjelesnog integriteta i izvršio ubojstvo civila čime bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (iz člana 142 Kaznenog zakona SFRJ).

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio kazneno djelo za koje se tereti, priopćeno je iz Tužiteljstva Distrikta.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo