7°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

11.01.2020 / 21:32 Svijet - Zbog reforme penzionog sistema

Širom Francuske sukobi policije i demonstranata

Širom Francuske sukobi policije i demonstranata
Foto: AFP - Vijesti.ba

Francuska policija upotrijebila je suzavac protiv demonstranata u Parizu i u drugim gradovima, koji su protestovali zbog reforme penzionog sistema, a pridružile su se i pristalice "žutih prsluka".

Demonstranti su gađali policiju kamenjem i palili kante za smeće i bilborde.

U Parizu, demonstranti su policiju gađali kamenjem, pokušavali da postave barikade na ulicama i palili kontejnere i kante za smeće.

Policija je odgovorila suzavcem. Na jednom mjestu zapaljen je bilbord na kome je bila reklama za banku, a vatra se proširila na susjednu zgradu.

Tenzije su danas posebno velike, jer su sukobi demonstranata i policije izbili na više mjesta u cijeloj zemlji.

Sukobi policije i demonstranata zabilježeni su i u Monpeljeu, Kaenu i drugim lokacijama. U Nantu je policija upotrijebila suzavac i vodene šmrkove.

U Ruanu su demonstranti pokušali da blokiraju ulice kantama za smeće i drugim predmetima i u ovom slučaju policija je upotrijebila suzavac, navodi Russia Today.

Štrajk u cijeloj zemlji zbog reforme penzionog sistema ušao je danas u 38. dan, a pridružili su im se i "žuti prsluci", koji je više od godinu dana protestuju svakog vikenda zbog mjera štednje.

Francuska vlada povlači najsporniju mjeru svoje reforme

Francuska vlada je "spremna povući" iz svog plana mirovinske reforme mjeru koja potiče na rad do 64 godine koju su sindikati jednoglasno odbili, rekao je premijer Edouard Philippe u pismu koje je u subotu poslao sindikatima i poslodavcima.

Premijer je obećao da će dati izjavu tijekom dana ne bi li prekinuo štrajk koji već pet tjedana paralizira javni prijevoz, napose u Parizu i u okolici.

U pismu ipak dodaje da se socijalni partneri moraju dogovoriti o mjerama koje treba provesti radi osiguranja financijske ravnoteže mirovinskog sustava do 2027., u protivnom će se ta mjera ponovo uvesti.

Dobna granica za punu starosnu mirovinu od 64 godine bila je najspornija mjera planirane mirovinske reforme. Cilj joj je bio da Francuze postupno potiče na odlazak u mirovinu sa 64 godine, u protivnom će im mirovina biti manja, dok je sada zakonska granica za odlazak 62 godine.

Najveći sindikat CFDT je u priopćenju objavljenom u subotu "pohvalio povlačenje dobne granice za punu starosnu mirovinu od 64 godine iz nacrta zakona o mirovini" koje, drži, govori o "spremnosti vlade na postizanje nagodbe".

CFDT će "nastaviti pregovore u ponuđenom okviru kako bi odgovorio na nejasnoće u vezi s budućim jedinstvenim sustavom", napisao je.

Još treba vidjeti hoće li nagodba omogućiti prekid štrajka. Sindikati koji predvode prosvjede - CGT i FO - zahtijevaju bezuvjetno povlačenje prijedloga mirovinske reforme.
(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo