5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

11.01.2020 / 21:09 Svijet - Razgovarali telefonom

Rouhani uputio izvinjenje Zelenskom zbog obaranja aviona

Rouhani uputio izvinjenje Zelenskom zbog obaranja aviona

Iranski predsjednik Hassan Rouhani razgovarao je telefonom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, a tom prilikom je u ime Irana uputio izvinjenje zbog nesreće u kojoj je greškom oboren putnički avion Ukrainian Airlinesa.

U saopćenju iz Ureda predsjednika Ukrajine navedeno je kako je Zelenskij obavio telefonski razgovor s iranskim predsjednikom Rouhanijem.

Tema razgovora bila je obaranje putničkog aviona Ukrainian Airlinesa, za koji je potvrđeno da ga je greškom oborio iranski protuzračni sistem.

"Rouhani je izrazio saučešće ukrajinskom narodu i porodicama poginulih žrtava. Izvinio se u ime Irana zbog tragedije u kojoj je poginulo 176 ljudi i u potpunosti priznao da je tragedija uzrokovana pogrešnim postupcima njegove zemlje", piše u saopćenju.

Navedeno je kako će odgovorni za obaranje aviona krivično odgovarati, a Zelenskij je zatražio da se u najkraćem roku isporuče tijela poginulih ukrajinskih državljana poginulih u padu aviona.

Naglašeno je također kako će Iranu biti proslijeđena nota s uvjetima oko isplate odštete porodicama žrtava.

Generalštab Irana potvrdio je jutros da je putnički avion Ukrainian Airlinesa oboren "ljudskom greškom" dok je nadlijetao "osjetljivu vojnu tačku".

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma "Imam Khomeini" u Teheranu. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.

Prije obaranja ukrajinskog aviona, iranska Revolucionarna garda izvela je napade na američke baze u Iraku, u znak odmazde za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija, koji je nešto prije ubijen u američkom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo